Fotó: facebook.com/Szijjártó Péter (illusztráció)
Hirdetés

A krasiczyni nyilatkozatban a nyári egyetem résztvevői hangsúlyozzák felelősségérzetüket nemzeteik, a közép-európai régió és Európa iránt, hitet tesznek Európa keresztény gyökerei mellett. Közösséget vállalnak olyan alapértékekkel, mint amilyen a család fontossága, a demokrácia, az emberi méltóság védelme, a törvény által védett vélemény- és szólásszabadság, a társadalmi párbeszéd jelentősége.

Hangsúlyozzák: „erős Európára és az Európai Unió (EU) mélyreható reformjára” van szükség, e folyamatban pedig tág teret kell adni a közép-európai fiatalok véleményének. „Nemzeti és visegrádi identitásunk, hagyományaink és kultúránk önálló, egyenrangú értéket képviselnek, amelyet érvényesíteni kell az EU fórumán is” – áll a dokumentumban.

A lengyel és a magyar egyetemisták kijelentik, hogy közéleti, politikai és civil felületeken közösen fognak dolgozni „egy szabad, biztonságos, erős és tisztességes Európáért”, amelyben „az ideológiai polarizáció, a kultúrharc folytatása helyett” felismerik saját érdekeiket és értékeiket, azonosítják saját problémáikat „áltémák, ideológiák helyett”.

Szorgalmazzák a közép-európai térség ismeretének mélyítését a középiskolai oktatásban, a közép-európai nyelvek tanulásának szélesebb lehetőségeit, a visegrádi csoport ifjúsági programjainak, ösztöndíjainak bővítését.

Korábban írtuk

Arra kérik az idősebb nemzedékeket, a politikai döntéshozókat és a média képviselőit, hogy e munkában partnereik legyenek.

A nyilatkozat meghirdetése előtt az egyetemisták A mi Európánk – párbeszéd Európa jövőjéről című pódiumbeszélgetésen vettek részt, amelyen felszólalt többek között Rácz Zsófia, az Emberi Erőforrások Minisztériumának fiatalokért felelős helyettes államtitkára, valamint Marek Kuchcinski volt házelnök, a lengyel-magyar parlamenti baráti tagozat elnöke.

Rácz Zsófia utalt a Magyarországot és Lengyelországot az utóbbi időben az uniós porondon érő bírálatokra, és aláhúzta: az EU eredeti rendeltetése nem az volt, hogy a tagállamok egymást támadják, hanem az, hogy a tagállamok közötti ésszerű vitának kereteket biztosítson akkor, amikor tudvalévő, hogy „Európában nem mindenki gondolja ugyanezt és ugyanúgy”.

A krasiczyni nyári egyetemet idén negyedik alkalommal tartják mintegy 150 egyetemista részvételével a varsói Waclaw Felczak Lengyel-Magyar Együttműködési Intézet szervezésében.

A péntekig tartó ötnapos rendezvény szerda délelőtti vitaműsorait követően sportdélutánt tartottak teqball- és labdarúgómeccsekkel. Az előbbi bírájául a magyar szakon végzett Michal Listkiewicz nemzetközi játékvezetőt választották. A Felczak-kupáért vívott labdarúgó-mérkőzés bírája pedig Grzegorz Lato olimpiai bajnok, a lengyel labdarúgó-szövetség volt elnöke.