Fotó: shutterstock.com, illusztráció
Hirdetés

A lengyel orvosok Chicagóban támogatni fogják a helyi egészségügyi dolgozókat, egyúttal együtt gyakorolják majd a koronavírus-fertőzöttek ápolását – mondta a lengyel elnöki hivatal honlapján közzétett videofelvételen Krzysztof Szczerski elnöki kabinetfőnök.

Közlése szerint az amerikai elnök kezdeményezésére folytatott beszélgetés témája a lengyel-amerikai együttműködés volt a járvány idején, továbbá a NATO szerepvállalása a járvány kezelésében, valamint a kétoldalú gazdasági együttműködés a járvány következményeinek legyőzésében.

„Esély van arra, hogy a lengyel-amerikai kapcsolatok a jelenleg világszerte uralkodó drámai helyzetben még szorosabbra fűződnek” – jelentette ki Szczerski.

A járvány kezelését illetően a két elnök megegyezett az amerikai és a lengyel szakértők együttműködéséről, a koronavírus elleni oltás és a Covid-19-megbetegedés elleni gyógyszerek fejlesztését célzó közös kutatásokról is.

Emellett az amerikai fél kész korszerű gyorsteszteket szállítani Lengyelországnak – közölte a kabinetfőnök.

A NATO szerepvállalását illetően a két elnök egyetértett abban, hogy növelni kell a szövetség katonai és orvosi részvételét a járvány kezelésében.

A gazdasági együttműködésről beszélve, Duda és Trump arról tanácskoztak, hogy országaik miként segíthetik egymást a kereskedelem és a beruházások terén a gazdasági fejlődés gyors felélénkítésében a világjárvány után.

Szombat este Lengyelországban 230, az Egyesült Államokban 2,3 ezer volt az egymillió lakosra eső koronavírus-fertőzések száma. A lengyel egészségügyi tárca vasárnap délelőtti adatai szerint 9082-re nőtt az országban a kimutatott fertőzések száma, az elmúlt 24 órában 519 új megbetegedést regisztráltak, ami 170-nel több az előző napi növekményhez képest. Egy nap alatt 11 beteg halt meg, és 59-en gyógyultak fel a betegségből. Összesen 350 a halálesetek és 1040 a felgyógyultak száma. Több mint 124 ezer ember van házi karanténban.