Fotó: shutterstock.com (archív)
Hirdetés

A bizottság arra volt kíváncsi, hogy miért nem tudta Tusk kormánya (2007-2014) megakadályozni azokat a törvénytelen üzleti ügyeket, amelyekben áfacsalás miatt több milliárd zloty kár érte az államkincstárat.

A négy és fél órás meghallgatás során Tusk többek között emlékeztetett arra, hogy a kormányzása idején a ma hatalmon lévő Jog és Igazságosság (PiS) párt több olyan intézkedést is ellenzett, amelyet a kormány be akart vezetni az áfacsalás megakadályozására. Az adócsalás magánvállalkozások körében elterjedt gyakorlata a jelenlegi kormány alatt is folytatódott Lengyelországban – mondta.

A politikus szerint a meghallgatással ellenfeleinek az a célja, hogy alátámasszák előre elgondolt véleményüket, amely szerint ő gyengén teljesített miniszterelnökként.

A meghallgatás előtt a bizottság kormánypárti vezetője kijelentette: Tusk kormányfőként gyaníthatóan nem ellenőrizte eléggé a rendelkezésére álló törvényhatósági szervezeteket, vagy kudarcot vallott a megfelelő intézkedések meghozásában.

Tusk uniós megbízatása idén novemberben lejár, és sokan úgy vélik, hogy indulni akar a jövő évi lengyel elnökválasztáson.