Hirdetés

A tárcavezető szerint a visegrádi országok gyors gazdasági fellendülése nagyban függ a minél szorosabb együttműködéstől, ezért a lengyel elnökség prioritásként kezeli ezt a területet. Kościński azt is elmondta, hogy a lengyel gazdaság a legkevésbé érintettek között lesz Európában, ami elsősorban az erős makrogazdasági fundamentumoknak köszönhető.

A közszolgálati hírportál megkérdezte a minisztert, hogy lát-e esélyt arra, hogy a kelet-közép-európai régió az EU gazdaságának új hajtóereje legyen.

„Úgy gondolom, hogy a kelet-közép-európai régió és különösen a V4-ek a legjobb úton járnak, hogy az EU egyik legfontosabb gazdasági motorjává váljanak”

– mondta. A globális gazdasági környezet változásainak iránya, amely a jobb válságkezelésre, az egészségügyi rendszerekre, a megerősített régiók közötti együttműködésre és a rövidített ellátási láncokra való fokozott összpontosítást tükröz, erős növekedési impulzust fog biztosítani a régió számára – tette hozzá.

A miniszter a régiós közlekedési és infrastrukturális fejlesztésekről is beszélt. Elmondása szerint a „Solidarność” Központi Közlekedési Csomópont és a Via Carpathia útvonal meg fogja erősíteni a légi és közúti közlekedés hozzáférhetőségét az egész kelet-közép-európai régióban. A Baltic Pipe gázvezetékkel kapcsolatban aláhúzta, hogy ez a projekt ugródeszka a közép- és kelet-európai országok, köztük Magyarország, regionális energiaügyi együttműködéshez.

A teljes interjú a Hirado.hu-n olvasható.

Korábban írtuk