Fotó: MTI/EPA-PAP/Mateusz Marek
Hirdetés

A politikus az utóbbi évtizedekben Lengyelországot ért legsúlyosabb válságnak nevezte a járványt. Egyúttal megállapította: a társadalmi fegyelemnek, a kormány által elrendelt intézkedéseknek köszönhetően „a lengyelek győzelemre állnak a vírus elleni harcban”.

Kiemelte: Lengyelország több elemzésben is élenjáró, „olyan államként, amely a magányos haláltól mentett meg embereket”. A vírushoz kötődő halálos esetek száma a gazdagabb országokban 15-ször, olykor 30-szor is magasabb – mondta Morawiecki. Rámutatott: Lengyelországban a járványkórházak az előző hetekben legfeljebb 20-30 százalékos kihasználtsággal működtek, jelenleg 90 százalékos szabad kapacitással rendelkeznek.

„Eszünkbe se jutott, hogy szelektáljuk a betegeket, számunkra az emberi méltóság és az élet a legmagasabb érték” – jelentette ki a kormányfő. Jelenleg pedig „már az egészség és a munkahelyek megőrzése szempontjából biztonságosabb irányban tartunk” – értékelt.

Korábban írtuk

A sajtóértekezleten szintén felszólaló Lukasz Szumowski egészségügyi miniszter közölte: Lengyelországban a járvány során egymillió lakosra 28 haláleset jutott, míg egyes nyugat-európai országokban ez a szám öt-hatszázat tesz ki.

„Napok, talán hetek kérdésének” mondta a lengyelországi határnyitást a közép-európai országokkal Jacek Czaputowicz külügyminiszter kedden, miután észt, lett és litván kollégáival tárgyalt. A miniszter utalt a térség alacsony halálozási rátájára a járvány során. Úgy látta: ez is módosíthat a nemzetközi kapcsolatokon.

„Kapcsolatunk a szomszédainkkal jelenleg fontosabb lehet, mint a távolabbi országokkal” – jelentette ki. Lengyelországnak ezentúl szorosabban kell együttműködnie nemcsak a balti államokkal, hanem Csehországgal, Szlovákiával vagy Németországgal is – vélekedett.

Az egészségügyi tárca adatai szerint Lengyelországban lassul a járvány terjedése. Kedd reggelig több mint 930 ezer vírusteszt alapján összesen 24 271 fertőzést mutattak ki, 11 726-an felgyógyultak, 1081 beteg elhunyt. A legtöbb fertőzést a Sziléziai vajdaságban tartják számon – a bányavidéken május elején járványgóc keletkezett, a vírust több mint 4 ezer bányásznál mutatták ki. A megfertőzött, karanténba helyezett vájárok 95 százaléka tünetmentes.