Fotó: MTI, archív
Fotó: MTI, archív
Hirdetés

Lökést adhat a kínai ellenszer beszerzésének az is, hogy Hszi Csin-ping (Xi Jinping) kínai elnök koronavírus elleni vakcinát kínált Lengyelországnak, amikor hétfőn telefonon beszélt lengyel kollégájával – írja a Magyar Nemzet.

Hszi továbbá kifejtette Andrzej Dudának, hogy a két országnak erősítenie kellene az egymás közötti stratégiai kommunikációt, és elmélyíteni a pragmatizmuson alapuló együttműködést. A South China Morning Post című hongkongi lap megjegyzi, Hszi a telefonhívással minden bizonnyal hazája romló kelet-európai megítélését kísérli meg helyrebillenteni.

A pekingi külügyminisztérium nyilatkozata szerint Hszi megígérte, hogy Kína megosztja tapasztalatait a Covid-19 járvány elleni küzdelemről, s kész Lengyelországnak vakcinát szállítani igényei szerint, de Kína gyártási kapacitásának határain belül.

A lengyel államfő válaszában hangsúlyozta, hogy hazája hajlandó együttműködni Kínával a vírus leküzdésében, s nem lehetetlen, hogy vakcinát is vásárol Pekingtől, de ezt kormányközi szinten kell egyeztetni.

Korábban írtuk


Mivel az Európai Unióban akadozik a Brüsszel által központilag lekötött rendelések teljesítése, egyre több tagállam veszi saját kézbe az ellenanyag beszerzését, s fordul Pekinghez. Lengyelországban eddig több mint 1,7 millióan fertőződtek meg a koronavírussal, az elhunytak száma a 44 ezerhez közelít.

Nyugati elemzők persze máris megkongatták a vészharangot. A Kínával foglalkozó berlini Merics kutatóintézet szerint meglehet, hogy a kínai vakcinadiplomácia termékeny talajra talál Kelet-Európában, viszont fennáll a veszélye, hogy mélyülni fog a szakadék a térség országai és Brüsszel között. Másrészt Pekingben sem egyszerűsítik a dolgokat azzal, hogy egyelőre még egyik kínai gyártó sem fordult az Európai Gyógyszerügynökséghez engedélyezésért.