Fotó: shutterstock.com
Hirdetés

Az oktatásügyi tárca által előterjesztett, heves parlamenti vitát kiváltó tervezet mellett a 460 fős szejmben 227 képviselő szavazott, 214-en ellene voksoltak.

A fő ellenzéki frakció, a Polgári Koalíció, a szintén ellenzéki Lengyel Parasztpárt, valamint a Baloldal frakció a jogszabály egészének elutasítását javasolta a parlamenti vita során.

Az ellenzéki többségű szenátus elé kerülő tervezet növeli a megyei tanfelügyelők hatáskörét egyebek között azzal, hogy ők véleményezik majd azon tanórák terveit, amelyeket az általános vagy a középiskolákban civilszervezetek tartanának meg.

Az ilyen tanóra vagy kurzus megtartása előtt legalább két hónappal az iskolaigazgató köteles lesz részletes információkat kérni ennek tartalmáról. A kiskorú diákok részvételéhez szüleik írásbeli hozzájárulására lesz szükség.

Korábban írtuk

A lengyel társadalom egy részében az utóbbi években aggodalmakat váltott ki, hogy az iskolákban nem egyszer a szexuális felvilágosítás radikális formáit alkalmazó szervezetek foglalkoztak a tanterven kívüli oktatással.

Przemyslaw Czarnek oktatásügyi miniszter a tervezet megszavazása után a szejmben kijelentette: a jogszabály megerősíti majd a szülők azon jogát, hogy saját világnézetük szerint neveljék gyermekeiket, politikamentessé teszi az iskolát, és megvédi a gyerekeket a demoralizálódástól.

Ellenzéki képviselők szerint az új előírások korlátozzák az iskolák autonómiáját.

Amennyiben az ellenzéki többségű szenátus elutasítja majd a tervezetet, ez újból a szejm, majd – végleges megszavazása esetén – az államfő elé kerül.

Az RMF FM lengyel kereskedelmi rádió pénteken arról számolt be, hogy Andrzej Duda elnökben bizonyos kétségeket támaszt a tanfelügyelők bővített hatásköre, és Czarnek miniszterrel fog ez ügyben a jövő héten egyeztetni.

Az államfő kabinetfőnöke, Pawel Szrot a PAP hírügynökségnek megerősítette a találkozó tervét, egyúttal hangsúlyozta: Duda a törvényhozói folyamat lezárása után fogja elemezni a jogszabályt.