A 460 tagú szejm jelen lévő képviselői közül 230-an támogatták, 220-an ellenezték a módosításokat. Támogatta a tervezetet a kormányzó Jog és Igazságosság (PiS) párt frakciójának 226 tagja, valamint négy független képviselő. Nemmel szavazott szinte az összes jelen lévő ellenzéki képviselő, négyen tartózkodtak.

Hirdetés

A szejm két hasonló tartalmú tervezetet vitatott meg egy csomagban. Az egyiket Andrzej Duda elnök, a másikat a kormánypárt terjesztette elő. A jogszabály szerint a civil szervezetek foglalkozásait a szülői tanács véleményezné a szülők körében folytatott konzultációt követően. Emellett a szülők írásbeli jóváhagyása lenne szükséges ahhoz, hogy kiskorú diák ilyen foglalkozásokon részt vehessen.

Az engedélyezésről végső soron a tanfelügyelő dönt, aki az iskolaigazgatótól a foglalkozások időpontja előtt legalább két hónappal részletes információkat kell kapjon azok tartalmáról. Nem szükséges tanfelügyelői engedély az országos függőségmegelőzési központ, a cserkészszervezetek, illetve a vöröskereszt által tartandó foglalkozásokhoz.

A parlamentben februárban megszavazott, az ellenzék által élesen bírált, a jelenlegihez hasonló törvényt a lengyel elnök márciusban megvétózta. Az ukrajnai háború február 24-i kitörését követő légkörben Andrzej Duda a belpolitikai egység szükségességére hivatkozott, egyúttal jelezte a téma későbbi megvitatását, majd júliusban benyújtotta saját, a pénteken megszavazott csomag részét képező tervezetét. A szejm által elfogadott jogszabály most a szenátus elé kerül megvitatásra.

Korábban írtuk