Fotó: ShutterStock/Alexandros Michailidis
Hirdetés

A délkelet-lengyelországi Kárpátaljai és Lublini vajdaságban hétfő éjféltől március 15-ig érvényes riasztást a jelenlegi ukrajnai „dinamikus geopolitikai helyzettel”, valamint a lengyel-ukrán határon megerősödött forgalommal indokolták az RCB Twitter-oldalán.

A lengyel határőrség hétfő reggeli Twitter-bejegyzésében közölte: az ukrajnai háború kitörése óta már mintegy 377 400 menekült érkezett Ukrajnából Lengyelországba, hétfőn rekordmagas számban, több mint százezren keltek át a határon. A háború hatodik napján, kedden, éjféltől hajnali 7-ig már 24 ezren estek át a határellenőrzésen.

Michal Dworczyk, a lengyel miniszterelnöki hivatal főnöke egy kedd reggeli rádióinterjúban közölte: a határ ukrán oldalán rövidebb lett a várakozás, miután lengyel kérésre az ukrán fél egyszerűsítette az ellenőrzési eljárást. A nők és a gyermekek gyakorlatilag ellenőrzés nélkül mennek át.

Az előző napok beszámolói szerint a 70 órát is elérte a várakozási idő a határátkelők ukrán oldalán, ez kedd reggeli információk szerint egyes helyeken néhány órásra rövidült.

Korábban írtuk

Maciej Wasik belügyminiszter-helyettes kedden a lengyel közszolgálati rádiónak elmondta: főként a lengyel-ukrán határ északabbra fekvő átkelőire érkeznek kevesebben. Ez szerinte valószínűleg azzal függ össze, hogy a menekülők Fehéroroszország felől érkező esetleges orosz támadástól tartanak.

Mateusz Morawiecki hétfőn az Ukrajnának nyújtott lengyel humanitárius támogatás kapcsán a gyors cselekvés szükségességéről beszélt az Európai Unió tagállamainak nagyköveteivel tartott varsói találkozóján. Ezt a miniszterelnök azzal indokolta, hogy Oroszország részéről olyan, Fehéroroszország területéről érkező támadás veszélye áll fenn, melynek célpontja Ukrajna nyugati része lehet, ahol összetorlódott a menekültáradat.