Fotó: MTI/EPA/Toms Kalnins, illusztráció
Fotó: MTI/EPA/Toms Kalnins, illusztráció
Hirdetés

Lengyelországnak növelnie kell védelmi kiadásait és katonai erejét – hangsúlyozta Andrzej Duda lengyel államfő a Lengyel Hadsereg Ünnepe alkalmából a sziléziai vajdasági központban, Katowicében rendezett katonai díszszemlén.

A díszparádét az orosz bolsevik hadsereggel szembeni 1920-as győztes varsói csata 99. évfordulóján tartották meg a lengyel politikai vezetők jelenlétében.

A nézők tömegei által látogatott rendezvény kötődik az első sziléziai felkelés idei 100. évfordulójához is. Az 1919-es felkelés elindította azt a további két felkelésből és népszavazásból is álló folyamatot, melynek eredményeként a vegyes lakosságú, az első világháborút követő rendezés nyomán Németországhoz tartozó Felső-Szilézia nagy részét 1922-ben Lengyelországhoz csatolták.

A díszszemlén 2,6 ezer katona vonult fel, bemutattak több mint 180 harcászati járművet, mintegy 60 gépet a légierők állományából.

Az államfő a nyitóbeszédében meggyőződésének adott hangot, hogy a lengyel kormány elszánt a hadsereg korszerűsítésére, a védelmi kiadások, a katonai erő és a szövetségesekkel való együttműködés növelésére. Tavaly, a Varsóban megtartott hadsereg napi parádén Duda javasolta, hogy a lengyel védelmi kiadások már 2024-ig érjék el a bruttó hazai termék (GDP) két és fél százalékát.

Az elnök megköszönte a NATO-tagállamoknak, hogy „felelősségteljesen vállalják” az észak-atlanti szerződésnek a kollektív védelemről szóló 5. cikkelyét. E kapcsán utalt a szövetséges erők lengyelországi állomásoztatására. Aláhúzta: Lengyelország is komolyan veszi a NATO-n belüli vállalásait.

Andrzej Duda júniusi washingtoni látogatásán Donald Trump amerikai elnökkel aláírta az Egyesült Államok lengyelországi katonai jelenlétének növeléséről szóló nyilatkozatot. Ennek értelmében ezer katonával megemelik a Lengyelországba 2017-ben rotációs jelleggel telepített, jelenleg 4500 fős amerikai alakulat létszámát. Emellett amerikai hadosztály-parancsnokságot létesítenek az országban, valamint MQ-9 típusú, felderítő-csapásmérő, pilóta nélküli repülőgépekből álló századot telepítenek oda.