Fotó: ShutterStock.com (illusztráció)
Hirdetés

„Az EU nem pénzgyártó gép, nem egy tehén, amelyet meg lehet fejni” – hangoztatta a finn politikus az unióhoz 2004 óta csatlakozott országok vezetőinek varsói csúcstalálkozója előtt.

„Lényegesebb hozzájárulást várunk Európa jövőjéhez Lengyelország részéről” – tette hozzá a volt finn kormányfő.

Katainen megjegyezte: Lengyelország gazdasági fejlődése figyelemre méltó, amiben szerinte komoly szerepe volt annak, hogy Varós több mint 100 milliárd euró uniós támogatást kapott az elmúlt években.

A bizottság alelnöke szerint Lengyelország saját magának árt azzal, hogy a jogállamiság helyzete miatt összetűzésbe került az Európai Bizottsággal.

Jyrki Katainen arról is beszélt, hogy Lengyelországban alig lett bármi foganatja annak, hogy az Európai Bizottság elindította Varsó ellen az uniós alapszerződés hetes cikkében leírt szankcionálási eljárást. Katainen úgy véli: hiába indult meg az eljárás, Lengyelországban „nem történt semmi”.

A bizottság alelnöke arra is felhívta a figyelmet, hogy Lengyelország költségvetését tekintve megfontolt politikát folytat, és az ország hasznára válna, ha csatlakozna az euróövezethez. Ettől a konzervatív lengyel kormány egyelőre elzárkózik.