Fotó: Németh Zsolt, Facebook
Hirdetés

Németh Zsolt az MTI-nek telefonon nyilatkozva közölte: az Európa Tanács Parlamenti Közgyűlése kedden a közgyűlés politikai bizottsága elnökévé választotta.

Tájékoztatása szerint az európai biztonsági helyzetről szóló, csütörtökön tartott vitán a szakbizottság elnökeként elmondott beszédében kiemelte: az európai biztonság jelenlegi helyzete rendkívül aggasztó, amelyet nem csak az orosz-ukrán határon kialakult feszültség, hanem a Balkánon megnövekedett biztonsági kockázatok, valamint a fehérországi és a kazahsztáni helyzet is okoz.

Kiemelte, hogy a demokratikus biztonság és a demokratikus stabilitás hangsúlyosan szerepel az Európa Tanács nyelvezetében, ezért is fontos, hogy a területen hatáskörrel és mozgástérrel rendelkező páneurópai szervezet segítse a helyzet megoldását.

„Fontosnak tartjuk, hogy az Európa Tanács szorosabb kapcsolatot alakítson ki az Európai Unióval, hiszen az Unió bővítési politikája és az Európa Tanács biztonság területén végzett tevékenysége jobban összekapcsolódhatna” – fogalmazott.

Korábban írtuk

A politikus fontosnak nevezte, hogy az Európa Tanács segítségével a nemzetközi közösség kiemelten kezelje a nemzeti kisebbségek kérdését, ugyanis – mint mondta – szinte minden kiújuló konfliktusnak nemzeti, kisebbségi dimenziója van. Noha az Európa Tanács rendelkezik a feszültségek csökkentésére alkalmas eszközrendszerrel, annak rugalmasabbnak és gyorsabban alkalmazhatónak kell lennie azért, hogy a szervezet vezető szerepet tudjon betölteni a konfliktusok megelőzésében, kezelésében és megoldásában – tette hozzá Németh Zsolt.