Fotó: MTI/EPA/Georgi Licovszki (illusztráció)
Hirdetés

Több mint 11 ezer, a Közel-Kelet, Ázsia és Afrika háború és szegénység sújtotta területéről érkezett menekültet és migránst helyeztek el a szigeten lévő Moriában, Európa legnagyobb ilyen célra berendezett táborában, amelyet eredetileg negyedannyi ember befogadására alakítottak ki.

Hétfőn 635 ember, zömmel családok szálltak fel egy utasszállító hajóra, amely észak-görögországi táborokba viszi őket. A nap folyamán további menedékkérők szállítanak el Leszboszról.

A lépés része az athéni kormány által augusztus 31-én meghirdetett intézkedéscsomagnak, amelynek célja az egyre duzzadó menekültáradat kezelése. Görögországban az öt, szigeteken működő hivatalos tábor mindegyike túlzsúfolt.

Moriát, amely korábban katonai támaszpont volt, a segélyszervezetek a nyomorúságos lakhatási körülmények miatt bírálják. Három év óta most vannak ott a legtöbben, és mindennaposak az erőszakos cselekmények. Egy afgán gyereket meggyilkoltak a múlt hónapban egy verekedésben, és a táborban lévő nők arra panaszkodnak, hogy nem érzik magukat biztonságban.

Görögország a legjelentősebb érkezési helye a Szíriából, Afganisztánból és Irakból induló illegális bevándorlóknak. Idén mintegy 56 ezren jöttek. Négy évvel ezelőtt, 2015-ben csaknem egymillió migráns és menekült lépett be a görög határon át az Európai Unióba, hogy onnan folytassa útját a gazdag nyugat- és észak-európai célországok felé. Az EU és Törökország közötti, 2016. márciusi menekültügyi megállapodás a töredékére csökkentette az illegális migrációt, viszont több tízezren rekedtek Görögországban, miután a nyugat-balkáni országok egymás után lezárták határaikat.