Fotó: MTI/EPA/Robert Ghement
Hirdetés

Az Orban-kabinet hivatalba lépése csaknem három éves „kártékony” szociáldemokrata (PSD) kormányzásnak vet véget – mondta a beiktatási ünnepség végén Klaus Iohannis államfő. A közelgő elnökválasztáson második mandátumra pályázó jobboldali elnök szerint a PNL-kormány beiktatásával Románia esélyt kapott az „újjáépítésre”.

Iohannis szerint legitim és bölcs döntést hoztak a román parlament azon tagjai, akik bizalmat szavaztak a mandátumok alig 20 százalékával rendelkező PNL kisebbségi kormányának. Úgy vélekedett: a román választók a májusi európai parlamenti választáson és népszavazáson világossá tették, hogy „elegük van a PSD-ből”, egy igazságos Romániát és a korrupció elleni harc folytatását akarják. Iohannis szerint a parlament ezzel a politikai jelzéssel összhangban váltotta le a Dancila-kormányt és szavazott bizalmat az Orban-kabinetnek.

Az elnök szerint az általa és az eddigi ellenzék által folytatott politikai háború egy fontos „szakaszgyőzelméről” van szó, de a PNL-kormánynak fontos feladatai lesznek az elnökválasztás, és a jövő évi önkormányzati, illegve – esetleg előrehozott – parlamenti választások „logisztikai és politikai” előkészítésében.

Ludovic Orban miniszterelnök valóságos csodának nevezte, hogy annak a hét különböző politikai erőnek az összefogását, amely lehetővé tette a PSD-kormány leváltását és az általa vezetett kabinet beiktatását. Orban arról biztosította az – eddigi PSD-kormányokkal éles konfliktusban álló – államfőt, hogy Románia kormánya ezentúl partnere lesz az ország fejlődését célzó projektjei megvalósításában.

Iohannis a beiktatási szertatás után elkísérte az Orban-kabinetet a kormánypalotába, ahol – egy közös fotó és egy rövid, bíztató nyilatkozat erejéig – az új kormány első informális ülésén is részt vett, ezzel is jelezve, hogy ő is „sajátjának” tekinti volt pártja, a PNL kormányát.

Iohannist 2014-ben a PNL éléről választották Románia elnökévé.

Ludovic Orban kormányának hétfő délután a baloldali pártok bojkottja közepette szűkös többséggel, a beiktatáshoz szükségesnél héttel több vokssal szavazott bizalmat a román parlament.