Letették az esküt az új amerikai törvényhozás tagjai, a demokrata többségű képviselőházban Nancy Pelosit választották meg házelnöknek. 

Fotó: MTI/EPA/Jim Lo Scalzo

Fotó: MTI/EPA/Jim Lo Scalzo

A képviselők és az új szenátorok a Bibliára tett kézzel tették le az esküt. A michigani Rashida Tlaib, aki új tagja a képviselőháznak, a Koránra esküdött fel, mégpedig a muszlimok szent könyvének arra a 1734-es angol fordítására, amely Thomas Jefferson, az Egyesült Államok harmadik elnöke tulajdonában volt. 

Az Egyesült Államok története 116. kongresszusának tagjai helyi idő szerint délben kezdték az eskütételt. A 435 fős képviselőházban 2011 óta első ízben került többségbe a Demokrata Párt, amelynek a novemberi félidős választásokon 40 fővel sikerült növelnie frakcióját, és 235 helye lesz.

A százfős szenátusban a kormányzó Republikánus Párt nemcsak megőrizte, hanem növelnie is sikerült a többségét: 53 bársonyszéket mondhat magáénak. 

Az eskütétel után a képviselőház választásra ült össze, és Hakeem Jeffries, New York-i demokrata párti képviselő hivatlosan is előterjesztette a javaslatot Nancy Pelosi, korább frakcióvezető házelnökké választására. A 78 éves kaliforniai politikust 219:192 arányban választották meg a republikánus párti Kevin McCarthy ellenében, aki a ház kisebbségbe került republikánus képviselői frakciójának vezetője lett. Tizenkét demokrata párti képviselő voksolt Pelosi és hat republikánus pedig McCarthy ellen. Három demokrata párti képviselő pedig tartózkodott. 

Az eddigi házelnök, Kevin McCarthy, rövid és Pelosit méltató ünnepélyes beszéddel adta át a házelnöki hatalmat jelképző kalapácsot az utódjának. 

A házelnöki jelöltséget elfogadó beszédében Pelosi leszögezte: amikor lehetséges, együttműködik a képviselőház mindkét frakciójával, de elsődlegesen a demokraták célkitűzéseiért fog harcolni olyan fontos ügyekben, mint például az egészségügy, a bevándorlás vagy a klímavédelem.

A törvényhozók eskütételén, majd Nancy Pelosi megválasztásán az amerikai művészvilág és nem kongresszusi politikusok is jelen voltak. Így például – Pelosi vendégeként – a páholyban foglalt helyet Tony Bennett, az amerikaiak legendás dalénekese vagy Muriel Bowser, az amerikai főváros, Washington demokrata párti polgármestere.

Donald Trump gratulált Nancy Pelosinak a megválasztásához. Egy előre be nem jelentett, nagyon rövid sajtótájékoztatón az elnök hangsúlyozta: reményei szerint együttműködnek, és sok kérdést megoldanak majd az új házelnökkel. Trump az amerikai infrastruktúra modernizálásának ügyét emelte ki. Nem szólt viszont sem a változatlanul érvényben lévő részleges kormányzati leállásról, sem az amerikai-mexikói határra tervezett fal építése miatti nézetkülönbségekről. Pelosi csütörtök reggel – a megválasztása előtt – az NBC televíziónak adott interjújában ismét megerősítette, hogy a demokraták „egyetlen centet” sem szavaznak meg a falépítésre, miközben Trump mindaddig nem írja alá a kormányzati leállás feloldásához szükséges költségvetést, amíg abban nem szerepel a falépítésre kért több mint ötmilliárd dollár. 

A váratlanul tartott sajtóértekezleten Donald Trump leszögezte: „egy nagyon erős akadály nélkül, amelyet nevezhetünk bárminek, akár falnak is, nem létezik határbiztonság”.       

Az elnök oldalán megjelentek a Határvédelmi Tanács tagjai, akik szintén a határon emelendő fal szükségességéről beszéltek. A Tanács alelnöke, Hector Garza hangsúlyozta, hogy az Egyesült Államokból kitoloncolt bűnözők gyakran újból átlépik a határt. „Ha lenne fal, akkor ennek véget vethetnénk” – fogalmazott Garza.