A nemzetközi járatokkal érkezőknek csütörtöktől kezdődően le kell adniuk személyes adataikat a hatóságoknál. Ehhez az elkövetkező két-három hétben egy elektronikus rendszert is fejlesztenek, addig azonban a regisztráció papír alapú lesz. Ugyanez a szabályozás vonatkozik a magánrepülőgépekkel, illetve jachtokkal érkezőkre is.

Hirdetés

A regisztráció a fertőzöttek számának alacsonyan tartásához, illetve a karanténelőírások betartásának ellenőrzéséhez szükséges a kormányfő indoklása szerint. „Tudatában vagyunk annak, hogy a lehetséges kockázatok részben olyan emberektől származnak, akik nagyon kockázatos területekről, illetve olyan államokból érkeznek, ahol jóval magasabb a fertőzöttség szintje, mint Lettországban, vagy Európa biztonságos határain belül” – hangsúlyozta Karins.

A balti ország június elején nyitotta meg határait olyan európai országok előtt, ahol alacsony a fertőzöttek száma. Később ezen országok körét kiszélesítették az EU által elfogadott harmadik államok listájával. A karanténkötelezettséget eltörölték azon országok állampolgárai számára, ahol 100 ezer lakosra kevesebb mint 15 fertőzött jut. Olyan országok állampolgárai esetén viszont továbbra is kötelező a kéthetes karantén, ahol a fertőzöttek száma meghaladja ezt a küszöbértéket.

A lett kormány szigorúbban büntetné a karanténelőírások megszegőit, így a többi között visszavonhatnák a harmadik országokból származók vízumát, illetve tartózkodási engedélyét. Ezt viszont még a parlamentnek is jóvá kell hagynia.

Korábban írtuk

Az 1,9 millió lakosú Lettországban eddig 1178 fertőzöttet azonosítottak, akik közül 31-en hunytak el a Covid-19-betegségben. Az utóbbi időben azonban fokozott mértékben regisztráltak külföldről behurcolt eseteket.