Megszavazta a bukaresti parlament a szociálliberális koalíció bizalmatlansági indítványát szerdán, így Sorin Grindeanu miniszterelnöknek megszűnt a megbízatása, és Romániában új kormány alakul.

Fotó: MTI/Mediafax

A kabinet leváltásához 233 szavazatra volt szükség. A bizalmatlansági indítványt 241 törvényhozó támogatta. Tíz honatya ellene szavazott.

A szociálliberális PSD-ALDE kormánykoalíció pártjai azt a kormányt váltották le, amelyet idén januárban maguk választottak meg. A koalíció a kormányprogram végrehajtásának késésére hivatkozva a múlt héten megvonta a bizalmat Grindeanutól, ő azonban pártérdekekre hivatkozva nem volt hajlandó önként lemondani.

A szerdai, elvileg titkos szavazáson a szociálliberális koalíció kormánybuktatást támogató tagjai voksukat nyilvánosan felmutatták, rajtuk kívül a 17 tagú, nem magyar kisebbségi frakció tagjai szavaztak titkosan, anélkül, hogy egymással egyeztetett, közös álláspontra helyezkedtek volna.

A jobbközép ellenzéki pártok részt vettek a vitán, de nem szavaztak. A Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) frakciója el sem foglalta helyt az ülésteremben, Cseke Attila szenátusi frakcióvezető bejelentette, hogy nem vesznek részt az indítvány vitáján és szavazásán.

A „Romániát nem lehet kisajátítani, megvédjük a demokráciát, a románok szavazatát” című előterjesztésben a koalíciós pártok úgy fogalmaznak: ez nem a PSD-ALDE kormány elleni bizalmatlansági indítvány, hanem egy felelősségteljes eljárás egy felelőtlen csoport ellen, amely saját céljaira akarja kisajátítani a hatalmat, a választók akaratát semmibe véve, saját nevében akar kormányozni.

Grindeanut közvetlenül az ülés előtt is lemondásra szólították fel a koalíciós pártok vezetői – Liviu Dragnea, a Szociáldemokrata Párt (PSD) elnöke és Calin Popescu Tariceanu, a liberális ALDE vezetője. Grindeanu ezúttal sem tett eleget a felszólításnak.

A kormányfő bocsánatot kért az országtól, hogy pártja ebbe a számára is érthetetlen válságba sodorta Romániát. Arra figyelmeztette a PSD-t, hogy megbuktatása nyomán a PSD elveszítheti a kormányzást, mivel a párt politikai ellenfelét, a jobboldali Klaus Iohannis államfőt hozzák helyzetbe, akit nem kötelez az alkotmány arra, hogy ismét egy szociáldemokrata politikusnak adjon kormányalakítási megbízást.

Liviu Dragnea szociáldemokrata pártelnök a parlament szószékén arról beszélt: a kormány leváltása a PSD-ALDE kormányzás folytatását jelenti, úgy ahogy az felhatalmazást kapott a tavaly decemberi választásokon. A kabinet átalakítását, a miniszterelnök cseréjét éppen azért tartották szükségesnek, hogy maradéktalanul teljesíthessék, amit a választóknak ígértek. Mint mondta, eltitkolhatták volna a lemaradásokat, de inkább vállalták az őszinteség kockázatát, hogy behozhassák a lemaradást, csak arra nem számítottak, hogy Grindeanu ilyen „felelőtlenül” kapaszkodni próbál egy olyan tisztségbe, amelyet nem otthonról hozott, hanem amelybe pártja juttatta.

Az ülésen az ellenzék „szégyen” feliratú táblákkal tiltakozott az ellen, hogy a PSD a parlamentbe hozta belviszályát. A jobbközép Nemzeti Liberális Párt (PNL) frakcióvezetője, Raluca Turcan, a PNL képviselőházi frakcióvezetője szerint a „korrupt, a választókat megtévesztő, kormányzásra alkalmatlan” PSD válságból válságba sodorja Romániát. Kifejezte reményét, hogy a szociáldemokratáknak hamarosan előrehozott választásokon kell majd szembenézniük „megtévesztett választóikkal”, akiknek a bizalmával szerinte visszaéltek.

A kormányfő leváltása után a jobboldali Klaus Iohannis államfőnek – a parlamenti pártokkal való konzultációt követően – kell újabb miniszterelnök-jelöltnek kormányalakítási megbízást adnia. Az új kormány parlamenti beiktatásáig a Grindeanu-kabinet ügyvivőként, korlátozott hatáskörrel folytatja tevékenységét.

Madalina Dobrovolschi, az elnöki hivatal szóvivője bejelentette, az államfő a hét második felében a brüsszeli uniós csúcson vesz részt, és hétfőn kezdi meg a konzultációkat a parlamenti pártokkal egy új kormány kialakításáról.

MTI