Armin Laschet a 955 érvényes szavazatból 796-ot kapott meg, így 83,35 százalékos támogatottsággal lett hivatalosan a legnagyobb német kormánypárt új elnöke. A levélszavazásra azért volt rá szükség, mert a német jogszabályok nem ismerik a pártelnökválasztás online megoldását. Így a küldöttek papíron, postai levélben is szavazhattak. Miután Armin Laschet a január 16-án tartott digitális választáson legyőzte jelölttársait, a levélszavazáson egyedüli jelöltként indult.

Hirdetés

Eredménye jelentősen javult az online választáson elért 52,6 százalékhoz képest. Ez annak tulajdonítható, hogy sokan támogatták azok közül, akik az előző heti kongresszuson még valamelyik vetélytársára szavaztak. Ez a fejlemény azt jelzi, hogy a párt felsorakozik új vezetője mögött – mondta Armin Laschet az eredményhirdető sajtótájékoztatón. Ugyancsak a párt egységének jeleként értékelte a magas részvételi arányt, rámutatva, hogy a 1001 szavazásra jogosult kongresszusi küldött közül 980-an vettek részt a levélválasztáson.

Armin Laschet a CDU 9. elnöke. A párt elnökválasztásainak történetében 52,6 százalékos eredménye közepesnek számít, alig haladja meg az előző elnök, Annegret Kramp-Karrenbauer 2018-ban elért 51,8 százalékát. A formalitásból tartott levélszavazáson elért 83,35 százalék sem kimagasló, nem éri el a kettővel korábbi elnök, Angela Merkel kancellár legrosszabb eredményét, a 2004-es 88,4 százalékot.

A CDU és a testvérpárt bajor Kereszténydemokrata Unió (CSU) szövetségének történetében rendszerint a CDU elnöke a két párt közös kancellárjelöltje a szövetségi parlamenti (Bundestag-) választáson. Eddig kétszer fordult elő, hogy CSU-s politikus volt a kancellárjelölt – 1980-ban Franz-Josef Strauss, 2002-ben Edmund Stoiber -, és a CDU/CSU egyik alkalommal sem győzött.

Korábban írtuk

Azonban Markus Söder CSU-elnök, bajor miniszterelnök országos választói támogatottsága jóval meghaladja Armin Laschetét, a legutóbbi mérések szerint a németek 55 százaléka szerint jó kancellár lenne belőle, míg a CDU új vezetőjéről csupán 27 százalék gondolja ezt. Így meglehet, hogy a CDU/CSU a testvérpártok között várhatóan a következő hetekben kibontakozó egyeztetési folyamat eredményeként Markus Söder személyében ismét CSU-s kancellárjelölt vezetésével vág bele a szeptember 21-i Bundestag-választást felvezető kampányba.

Az országos közvélemény-kutatások alapján a CDU/CSU 2009, 2013 és 2017 után ismét nagy előnnyel az első helyen végezhet a Bundestag-választáson. Támogatottsága a legutóbbi mérések szerint a 34-37 százalékos sávban mozog, nagyjából 15 százalékponttal meghaladva a második helyen álló Zöldek 19-21 százalék körül támogatottságát.