A tájékoztatás szerint Eva Kaili szabadlábon várhatja az EP-t érintő korrupciós ügyben végezett eljárás következő tárgyalását. Az ügyészség közleménye szerint a nyomozás ezen szakaszában a vádlott „már nem igényel fogva tartást” – közölte a napilap.

Hirdetés

Emlékeztettek, Eva Kaili őrizetben tartását azért rendelték el április közepén, mert esetében fennállt az illegális tevékenység megismétlésének veszélye, a bizonyítékok eltüntetésének, vagy meghamisításának, valamint a szökés lehetősége.

Kailit a belga hatóságok egy korrupciós ügyben indított nyomozás során tartóztatták le, másokkal együtt december elején. Kaili édesapját, előállítását követően néhány nappal engedték szabadon. Kaili élettársa, az olasz Francesco Giorgi, valamint Pier Antonio Panzeri volt olasz szocialista EP-képviselő, nyomkövető viselése mellett, már korábban háziőrizetbe került.

Mivel Panzeri kihallgatása során azt vallotta, hogy 120 ezer és 140 ezer euró közötti összeget adott át Mark Tarabellának, az Európai Parlament szocialista képviselőjének „a Katarral kapcsolatos ügyek intézésében nyújtott segítségéért”, a politikust február 10-én szintén letartóztatták. Az 59 éves belga EP-képviselő ügyében a hét elején döntött a belga ügyészség: engedélyezték az elektronikus nyomkövető eltávolítását és szintén elhagyhatta a házi őrizetet. Egy további gyanúsítottat, Andrea Cozzolino olasz európai parlamenti képviselőt február 11-én, Olaszországban tartóztatták le és helyezték házi őrizetbe.

Korábban írtuk

A vád ellenük bűnszervezethez tartozás, pénzmosás és korrupció.