Fotó: mti, archív
Fotó: MTI, archív

A zimbabwei lakosság alapvető jogait teljes körűen tiszteletben kell tartani, fenn kell tartani az ország alkotmányos rendjét és a demokratikus kormányzást – jelentette ki Catherine Ray, az Európai Bizottság illetékes szóvivője szerdán Brüsszelben.

A szóvivő elmondta, a Zimbabwében zajló események aggodalommal töltik el az Európai Uniót (EU), és a bizottság közelről figyeli az események alakulását.

Az EU arra szólítja fel a feleket, hogy tartózkodjanak mindenfajta szembenállástól, az erőszak minden formájától és törekedjenek a párbeszédre egy békés megoldás megtalálása érdekében – tette hozzá.

A zimbabwei hadsereg szerdán közölte, hogy átvette az ország irányítását Robert Mugabe elnök kormányától, miután a katonák és páncélos járművek kedden lezárták a kormányhivatalokhoz, bíróságokhoz és a parlamenthez vezető utakat.

A hatalomátvételt vélhetően Emmerson Mnangagwa zimbabwei alelnök menesztése váltotta ki. A sokáig Mugabe utódjának tartott Mnangagwát a múlt héten váltották le, miután összekülönbözött az elnök feleségével, aki így esélyessé vált arra, hogy ő lépjen férje helyére. Mnangagwát azzal vádolták meg, hogy a hatalom átvételére szőtt összeesküvést. Az alelnök külföldre menekült.

Fontos fenntartani és megvédeni Libanon stabilitását, függetlenségét, területi egységét – jelentette ki Catherine Ray, majd hangsúlyozta, hogy az Európai Unió (EU) továbbra is, minden körülmények között támogatója marad Libanonnak és az ország egységének. Az EU fontosnak tartja az elmúlt hónapok demokratikus eredményeinek megőrzését, a jövő évre tervezett parlamenti választások megtartását.

Kijelentette, az unió határozottan képviselt álláspontja szerint nem szabad hagyni, hogy a közel-keleti ország biztonságát külső tényezők veszélyeztetessék.

Szaad Haríri libanoni kormányfő november 4-én Szaúd-Arábia fővárosában, Rijádban bejelentette a lemondását, arra hivatkozva, hogy félti az életét, illetve Irán és a Hezbollah radikális síita szervezet rátette kezét az országára. A miniszterelnök kedden azt közölte Twitter-üzenetében, hogy két napon belül hazatér Bejrútba. Libanoni kormánykörökben az a hír terjedt el, hogy Harírit a szaúdi hatóságok kényszerítették lemondásra, majd házi őrizetbe helyezték.