Az Agerpres hírügynökség szerint az a hatmillió fogyasztó, aki mostanig a szabályozott energiapiacon maradt, január elsejétől 13-26 százalékkal nagyobb villanyszámlára számíthat, ha nem kötött a versenypiacon új szerződést és továbbra is az egyetemes szolgáltatási rendszerben maradt. A legnagyobb mértékű, 26 százalékos drágulásra a bánsági Enel Distributie, a legalacsonyabb, 13-14 százalékos áremelésre az E.ON Distributie és az észak-erdélyi Electrica ügyfelei számíthatnak.

Hirdetés

Románia 2018-ban már bevezette egyszer az elektromos energiaszolgáltatás lakossági piacának részleges liberalizációját, azonban 14 hónap elteltével, 2019. március 1-étől kezdődően a kormány visszaállította az árak hatósági szabályozását, megakadályozandó, hogy a szolgáltatók a lakossági fogyasztókra terheljék az energiaszektorra kivetett – majd 2020 januárjában eltörölt – különadót.

Bár az energiapiac teljes árliberalizációjáról csaknem egy éve döntött a bukaresti kormány, és a jogszabály tájékoztatási kötelezettséget is megszabott az ANRE, valamint a szolgáltatók számára, egy decemberi felmérés szerint a fogyasztók több mint 90 százaléka nem tudott arról, hogy 2021. január elsejétől szabadpiaci árat kell fizetnie az áramszolgáltatásért és az előnyösebb díjszabás érdekében szolgáltatót válthat.

Az óév utolsó napján Virgil Popescu energetikai miniszter egy rádiós interjúban azt mondta: ő maga sem kapott értesítést a szolgáltatójától az energiapiaci árliberalizációról, és egyértelmű, hogy a lakosság nagy része nem tudja, mi a teendő. A tárcavezető szerint kivárnak még január 15-éig, de nem kizárt, hogy az első tapasztalatok alapján törvényi közbelépéssel fogják segíteni a fogyasztókat a legjobb megoldás megtalálásában. A miniszter azt szeretné, hogy a fogyasztók ne kerüljenek automatikusan az egyetemes szolgáltatás – a versenyszféra által ajánlottnál – drágább piacára, ameddig nem választottak áramszolgáltatót.

Korábban írtuk

A fogyasztók az ANRE honlapján találnak egy árösszehasonlító alkalmazást, amelynek segítségével – a megye, és átlagos energiaigény függvényében – kiválaszthatják a legkedvezőbb ajánlatot.