Fotó: shutterstock.com, illusztráció
Hirdetés

Szerinte Európának nem kellene tárgyalnia a tobruki ellenkormányt támogató Halífa Haftar tábornokkal, akit árulónak tart.

„Haftar elhiteti Európával és a világgal, hogy megzabolázza a terrorizmust” – mondta. „Ehelyett azonban harminc évre polgárháborút, az Iszlám Állam rémuralmát és pusztulást fog előidézni” – vélekedett.

Majtik szerint Líbia könnyen Szíria sorsára juthat.

Haftar április elején offenzívát indított a nemzetközileg elismert líbiai egységkormány székhelye, Tripoli ellen. A hadműveleteknek eddig legalább 120 halottja és 560 sebesültje van, és ezrek kényszerültek menekülésre a fővárosból.

Moammer Kadhafi líbiai diktátor 2011-es megbuktatása óta zűrzavar uralkodik az észak-afrikai országban. Líbia két részre szakadt a nemzetközileg elismert egységkormány és a tobruki ellenkormány között. Haftar ez utóbbit támogatja úgynevezett Líbiai Nemzeti Hadseregével, amely jelentős területeket felügyel az ország keleti és déli részén. Líbia egykori olasz gyarmat, és az Európába tartó migránsok egyik fő kiindulópontja.

Olasz médiaértesülések szerint hétfőn Rómában tárgyalások kezdődnek a líbiai válság kezeléséről, amelyeken Majtikon kívül Mohammed bin Abdurrahman asz-Száni katari külügyminiszter, Giuseppe Conte olasz kormányfő és Matteo Salvini olasz belügyminiszter is részt vesz.