Egy olasz hajó megmentett 108 migránst a Földközi-tengeren, majd visszaszállította őket Líbiába. Hasonló esetre korábban nem volt példa – írta a La Repubblica című olasz napilap kedden.

Fotó: MTI/EPA/Felix Weiss

Fotó: MTI (archív, illusztráció)

Az Asso 28 nevű hajó, amely egy olasz olajplatformot szolgál ki a Földközi-tengeren, azt az utasítást kapta az olasz parti őrségtől a migránsok felvétele után, hogy egyeztessen a líbiai hatóságokkal a kérdésben. A hajó végül a líbiai parti őrség utasítására a tripoli kikötőbe szállította utasait.

A nemzetközi menedékjogi szabályozások példátlan megsértéséről van szó, mert Líbia a genfi emberi jogi konvenció szerint nem számít biztonságos országnak – hangsúlyozta a lap. „A Tripoliba visszaszállított migránsok egyike sem igényelhetett menedéket, pedig e jogukat törvény biztosítja” – tette hozzá a La Repubblica.

A Szabadok és Egyenlők (LeU) olasz baloldali pártot képviselő Nicola Fratoianni magyarázatot követelt az olasz kormánytól.

„A nemzetközi jog előírja, hogy a tengeren megmentett embereket biztonságos kikötőbe kell szállítani” – szögezte le Fratoianni, aki jelenleg az – olaszországi kikötőkből kitiltott – Proactiva Open Arms spanyol civil szervezet hajóján tartózkodik. „A líbiai kikötők az olasz kormány ferdítései ellenére nem tekinthetőek biztonságosnak” – mutatott rá.

Matteo Salvini olasz belügyminiszter Twitter-bejegyzésben tagadta, hogy az olasz parti őrség bármilyen módon részt vett a mentés koordinálásában. Salvini szerint „a rosszul informált olasz baloldali képviselő és a külföldi NGO hamis kijelentéseiről” van szó. A római belügyi tárca vezetője korábbi kijelentéseiben sohasem titkolta, hogy az olaszországi partokra érkező migráció leállításának megoldását a migránsoknak Líbiába való visszaszállításában látja. 

Az olasz parti őrség közleményben hangsúlyozta, hogy a mentési műveletet teljes egészében a líbiai parti őrség irányította. 

Az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága (UNCHR) szintén közösségi oldalán jelentette be, hogy vizsgálja a történteket. „Líbia nem biztonságos kikötő, és ez (a migránsok visszaszállítása) a nemzetközi jog megsértését jelentheti” – jegyezte be Twitter-fiókján az UNCHR.