Mindemellett a fizikai akadályról szóló hírek a közösségi médiában is elterjedtek – így a Kapciamiestis határátkelő vezetői a litván közszolgálati rádiónak nyilatkozva. További tényező persze a hidegre fordult időjárás is – tették hozzá.

Hirdetés

Litvánia közel 680 kilométeres határon osztozik Fehéroroszországgal, amely egyben az Európai Unió külső határa.

2021 nyarán és őszén emberek ezrei próbáltak meg illegálisan bejutni az Európai Unióba ezen a szakaszon. Brüsszel azzal vádolta Aljakszandr Lukasenka fehérorosz elnököt, hogy szervezetten szállít migránsokat válságrégiókból az EU külső határához.

Különösen érintett volt akkor a lengyel-fehérorosz-litván hármashatár közelében fekvő Kapciamiestis határátkelő. A vilniusi vezetés válaszul a migrációs nyomásra csaknem 550 kilóméter hosszan építtetett négy méter magas, tetején szögesdróttal ellátott kerítést, amely idén augusztusra készült el. Lengyelország szintén fizikai akadályt létesített az érintett határszakaszán.

Korábban írtuk

Hivatalos adatok szerint decemberben csak szórványosan jelentettek illegális határátlépési kísérleteket a litván-fehérorosz határról, miután a számok a megelőző hónapokban is csökkenő tendenciát mutattak. Mindemellett a litván határőrök szerint a migránsok egyre találékonyabb a kerítés áthidalásában, így létrákkal, fatörzsekkel, de ollókkal is megpróbálkoztak már az átjutás reményében.