A Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnök és litván hivatali partnere, Ingrida Simonytr által jegyzett közlemény szerint Minszk fegyverként használja az illegális bevándorlókat annak érdekében, hogy nyomást gyakoroljon az Európai Unióra és az uniós tagállamokra.

Hirdetés

A két ország egyúttal „politikai és gyakorlati segítséget” kért az Európai Bizottságtól, az EU határ- és partvédelmi ügynökségétől (Frontex), az Európai Menekültügyi Támogatási Hivataltól (EASO), valamint az EU összes tagállamától, illetve az unió partnerországaitól is.

A lengyel kormány csütörtökön azzal vádolta a fehérorosz rezsimet, hogy egyre több migránst küld az EU-val közös határhoz, a litván határőrszolgálat pedig szintén a héten közölte, hogy illegális bevándorlók több csoportját akadályozta meg az országba történő bejutásban, és visszatoloncolta őket Fehéroroszországba, ahonnan a határátlépéssel próbálkoztak.

Litvánia szerint Minszk megtorlás gyanánt engedi át a Litvániával közös határán a migránsokat, mert Vilnius menedékjogot adott fehérorosz másként gondolkodóknak, köztük Szvjatlana Cihanouszkaja fehérorosz ellenzéki vezetőnek.

Korábban írtuk

Maciej Wasik lengyel belügyminiszter-helyettes csütörtökön úgy nyilatkozott: Minszk „hibrid háborút folytat az Európai Unióval az illegális bevándorlók által”.

Az EU közben azzal vádolja a fehérorosz hatóságokat, hogy szándékosan beengedik az illegális migránsokat Litvánia területére. Josep Borrell, az EU kül-és biztonságpolitikai főképviselője a múlt hónapban arra figyelmeztetett, hogy az Európai Unió kész további, akár keményebb szankciókat bevezetni a fehérorosz kormány ellen, amennyiben az nem hagy fel az emberi jogok szisztematikus megsértésével.