Litvánia öt menedékkérőt fogad be a német Sea Watch segélyszervezet mentőhajójáról – jelentette be a balti köztársaság belügyminisztere csütörtökön.

Fotó: MTI/EPA/ANSA/Orietta Scardino, archív, illusztráció

Fotó: MTI/EPA/ANSA/Orietta Scardino

Az Európai Unió szolidáris és felelősségteljes tagjaként Litvánia eleget tett Olaszország kérésének, és döntést hozott öt olyan illegális bevándorló befogadásáról, aki megfelel az ország által támasztott követelményeknek – mondta Eimutis Misiunas.

Misiunas hozzátette, hogy a befogadásra váró menedékkérőket háborús menekültekként nemzetközi őrizet alá kell helyezni, és megfelelő biztonsági átvilágításon is át kell esniük.

„Gazdasági migránsokat és a nemzetbiztonságot veszélyeztető embereket Litvánia nem fogad be” – hangsúlyozta a miniszter.

Szerda este megérkezett a szicíliai Catania kikötőjébe a Sea Watch 3 nevű mentőhajó, hogy partra szállhasson a vízi járművön csaknem két hete veszteglő 47 bevándorló. A mentőhajó kikötését Olaszország az illegális bevándorlóknak az uniós tagállamok közötti szétosztásától tette függővé.     

Giuseppe Conte olasz kormányfő szerdán jelentette be, hogy Olaszország megegyezett hat európai uniós országgal, Németországgal, Franciaországgal, Portugáliával, Romániával, Máltával és Luxemburggal a menekültek befogadásáról.