Mint Bozena Zdanovic, a litván belügyminisztérium szóvivője szombaton a litván közszolgálati rádióban elmondta, kérés érkezett hozzájuk, hogy fogadjanak be kísérő nélküli gyerekeket Leszboszról, de ők azt a választ adták, hogy ez nem lehetséges, minthogy jelenleg a litván migrációs szolgálatok a Fehéroroszországnak (az ottani ellenzék képviselőinek) nyújtandó segítségre összpontosítanak, hogy eljuthassanak Litvániába. Vilnius – folytatta a szóvivő – kész segíteni Görögországnak hasznos tárgyak: ágyak, generátorok, sátrak és más, a migránsok számára szükséges holmik küldésével.

Hirdetés

A szerdára virradóra gyakorlatilag teljesen leégett leszboszi befogadótábor lakóinak többsége a környező hegyekbe menekült. Mások Mitilínibe indultak, de útjukat elállták a kiérkező rendőrök. Ennek nyomán sok migráns az országúton telepedett le.

Feltételezések szerint a tüzet egyes migránsok szándékosan okozták, akik felháborodtak azon a bejelentésen, hogy a táborban lakó 35 ember megfertőződött koronavírussal, és ezért családjaikkal együtt elkülönítették őket.

Néhány európai uniós tagország kész befogadni 400 kísérő nélküli gyereket.

Korábban írtuk