Fotó: MTI/EPA/Igor Kupljenik
Nataša Pirc Musar
Hirdetés

A szlovén választási bizottság adatai szerint a vasárnapi első fordulóban Logar a voksok 33,93, míg Pirc Musar a szavazatok 26,89 százalékát szerezte meg.

Az első fordulós győzelemhez a voksok legalább ötven százalékát kellett volna megszerezni.

A november 13-án tartandó második fordulóban a legtöbb szavazatot szerző két jelölt, Logar és Pirc Musar mérkőzhet meg egymással.

A harmadik helyen futott be a voksok 15,42 százalékával Milan Brglez volt házelnök, a Szociáldemokraták (SD) jelenlegi európai parlamenti képviselője. Brglez az SD és a legnagyobb kormányzó párt, a Robert Golob vezette Szabadság Mozgalom közös jelöltje. A többi jelölt ennél jóval kevesebb voksot szerzett.

Korábban írtuk

Logar újságíróknak elmondta: érdemi vitára számít a második forduló előtt. „Köztársasági elnökként minden állampolgár elnöke leszek, és a második körben is így közelítek a kampányhoz” – tette hozzá.

Pirc Musar gratulált Logarnak a győzelemhez. „Várom a második fordulót, várom a döntőt” – hangsúlyozta Pirc Musar, aki úgy vélte, eljött az ideje, hogy Szlovéniának női elnöke legyen. Mint mondta, készen áll a második fordulóra, és továbbra is ugyanazért fog harcolni, mint eddig.

Robert Golob kormányfő azt hangoztatta, hogy minden választás a demokrácia ünnepe, és a vasárnapi is az volt, de végül a választók döntenek. Úgy vélte: azzal, hogy a Szociáldemokratákkal közös jelölt állítottak, megerősítették a kormánykoalíciót. „Ez az első üzenet, és szerintem nagyon fontos mindazok számára, akik azon spekulálnak, hogy ki a vesztes” – hangsúlyozta a miniszterelnök.

A választási bizottság adatai szerint az első fordulóban a szavazásra jogosultak 50,97 százaléka, 863 601 ember járult az urnákhoz.