Az északnyugati Lombardiában az utóbbi egy év alatt negyedszerre rendelnek el zárlatot. Az intézkedés egyelőre március 14-ig érvényes. A tartomány területe úgynevezett sötét narancssárga színű járványfokozatba lépett át, ami a vendéglátás újbóli egésznapos lezárását jelenti, valamint az iskolákat is bezárták a bölcsődék egyedüli kivételével. A lakosságot otthon maradásra szólították fel, aki teheti, távmunkára állt át, tilos a városok, települések elhagyása, valamint ismét lezárultak Lombardia külső határai is.

Hirdetés

A vírusvariánsok, elsősorban a nagy-britanniai mutáció erőteljesen Brescia és az egymilliós Milánó térségében terjed. A Scala milánói operaház bejelentette, hogy 35 balett-táncosa betegedett meg, további hárman a kórus tagjai közül és két sminkes is. A Scala tavaly március óta zárva tart, de előadásokat vesznek fel internetes közvetítésre. Novemberben a kórus ötven tagja kapta el az új típusú koronavírust.

Olaszország nagy része már részleges vagy teljes zárlat alatt van. Piemont tartomány magától döntött erről, és leállította a tantermi oktatást. Bologna városa csütörtöktől vált vörös, vagyis kiemelten járványveszélyes térséggé, és karantén alá került. Emilia Romagna tartomány egésze is zárás előtt áll, „a zárás az egyetlen eszköz, máskülönben a járványhullám elsodor bennünket” – mondta a régió elnöke, Stefano Bonaccini.

A déli Campania kormányzója is Nápoly és az egész tartomány lezárását sürgette. A járványadatok tükrében szombattól további régiókat zárhatnak le, közöttük a főváros, Róma körüli Laziót is.

Korábban írtuk

Szardínia az ország egyetlen térsége, ahol szigorítás helyett enyhíteni tudtak a kijárási tilalom feloldásával, újranyitott a vendéglátás és a múzeumok is. A szigetre érkezőket hétfőtől gyorstesztnek vetik alá.

A koronavírus-járvány halálos áldozatainak száma csütörtök este elérte a 98 974-et. A járvány első, tavaly tavaszi hullámában, február vége és június között több mint 33 ezren haltak meg.