Sajid Javid brit egészségügyi miniszter csütörtök este bejelentette, hogy az átmeneti intézkedés – amely brit idő szerint péntek déltől lép érvénybe – Dél-Afrikát, Namíbiát, Lesothót, Botswanát, Eswatinit – az egykori Szváziföldet – és Zimbabwét érinti.

Hirdetés

Ezeket az országokat a brit kormány vasárnaptól a vörös utazási listára helyezi. Ez azt jelenti, hogy azoknak, akik e hat országból érkeznek, kijelölt karanténszállodákba kell vonulniuk. Javid kijelentette: több adat szükséges a B.1.1.529 jelű koronavírus-variánsról, de a brit kormány már most megteszi az elővigyázatossági lépéseket.

Nagy-Britanniában nem észlelték ennek koronavírus-változatnak a jelenlétét, és brit szakértők szerint világszerte is nagyon kevés esetben azonosították ezt a variánst: Dél-Afrikában, Hongkongban és Botswanában eddig összesen 59 ember szervezetében mutatták ki a B.1.1.529 koronavírus-fajta jelenlétét.

Brit kutatók szerint jelenleg úgy tűnik, hogy e variáns egyetlen dél-afrikai országrészben koncentrálódik, bár vannak arra utaló jelek is, hogy ez a vírusváltozat Dél-Afrika kiterjedt térségeiben jelen lehet.

A BBC brit közszolgálati médiatársaság által csütörtökön idézett szakértők szerint a B.1.1.529 változat mutatja az eddigi legnagyobb számú mutációt az eredeti koronavírus-variánshoz képest, és most elsősorban azt kell vizsgálni, hogy ez a vírusfajta nem tud-e valamilyen mértékben áthatolni a koronavírus ellen jelenleg használatos oltóanyagok nyújtotta védelmen.

A brit kormány vörös utazási listáján – amelyre vasárnaptól a rendeletben kijelölt hat afrikai ország felkerül – a koronavírus-fertőzés szempontjából legkockázatosabbnak ítélt országok és területek szerepeltek, de november 1. óta egyetlen ország sincs rajta.

A járvány korábbi szakaszaiban voltak időszakok, amikor a vörös lista egyszerre 57 országnevet tartalmazott.

A vörös kategóriás országokból csak a brit és az ír állampolgárok, illetve az Egyesült Királyságban letelepedési engedéllyel élő külföldiek utazhatnak be, de érkezésük után nekik is a brit kormány által kijelölt, őrzött szállodák valamelyikében tíz napra karanténba kell vonulniuk.

E szállodai karantén fejenkénti költsége felnőttek esetében 2285 font (csaknem egymillió forint), és ezt az utasoknak kell fizetniük.

Korábban írtuk