Hirdetés

Az aktivisták azért vonultak az utcára, hogy tiltakozzanak az Insulate Britain mozgalom tagjainak elítélése ellen – jelentették. A tüntetők szombaton a londoni Legfelsőbb Bíróságtól indultak, és a Lambeth hídon tartott ülődemonstrációval fejezték be menetüket, amelynek következtében brit főváros központjában részben megbénult a forgalom.

Az Insulate Britain támogatóit csütörtökön három és hat hónap közötti börtönbüntetésre ítélték, amiért bírósági végzést megszegve akadályozták a forgalmat a London környéki M25-ös autópályán. Szeptember eleje óta az aktivisták több mint 20 alkalommal zárták le az utakat a brit fővárosban és az ország más részein, a legforgalmasabb szakaszokat választva, leginkább csúcsforgalmi időszakokban.

A tiltakozók felszólították a kormányt, hogy finanszírozza a brit lakásállomány energiahatékonyságának javítását célzó nagyszabású programot. Az aktivisták azt állítják, hogy az Egyesült Királyságban található házak a legrégebbiek és a leghidegebbek közé tartoznak Európában. Az ország lakói minden évben hatalmas mennyiségű energiát kénytelenek fordítani a helyiségek fűtésére, ami hozzájárul az üvegházhatású gázok légkörbe történő kibocsátásához.

Az Insulate Britain azt is állítja, hogy évente akár tízezer idős ember is meghal télen és késő ősszel az Egyesült Királyságban, akik kénytelenek takarékoskodni az otthoni fűtéssel, veszélyeztetve ezzel egészségüket.

Korábban írtuk