Fotó: shutterstock.com (archív)
Hirdetés

Politikai megfigyelők szerint a döntés várható volt.

A televízió beszámolója szerint Lukasenka a nap folyamán már az új kabinet összetételéről egyeztetett Natallja Kacsanavával, a köztársasági tanács (felsőház) elnökével, Uladzimir Andrejcsenkával, a képviselőház elnökével, Ihor Szergejenkával, az elnök kabinetfőnökével, valamint Andrej Ravkovval, a nemzetbiztonsági tanács titkárával.

Az országot 1994 óta kemény kézzel irányító Lukasenka emlékeztetett arra, hogy a korábbi választások előtt a hivatalban lévő elnök mindig előre meghatározta a kormány összetételét. Mint mondta, nem kíván radikális változtatásokat végrehajtani a kabinet összetételében. Hozzátette: az új kormány a tervek szerint a választásokig megalakul.

Korábban írtuk

Szjarhej Rumasz miniszterelnök kormánya 2018 augusztusa óta volt hivatalban.

Lukasenka egyben hangsúlyozta, hogy az országnak erőteljesebben fel kell lépnie a gazdasági problémák ellen.

Szakértők ugyanakkor felhívták a figyelmet arra, hogy Fehéroroszországban a kormánynak nincs jelentős súlya, mivel minden hatalom Lukasenka kezében összpontosul, akinek győzelmére számítanak az augusztus 9-én esedékes elnökválasztáson. A 65 éves politikus újra indul a tisztségért, amelyet hatodszor nyerhet el. Az előző, 2015-ös elnökválasztáson a szavazatok 83,5 százalékát sikerült megszereznie a fehérorosz választási bizottság szerint.