Ma tartják az amerikai szenátusban a végszavazást Donald Trump elnök főbírójelöltjéről, Brett Kavanaugh-ról. 

Fotó: MTI/EPA/Tasos Katopodis

Fotó: MTI/EPA/Tasos Katopodis

Az amerikai elnök júliusban jelölte a washingtoni fellebbviteli bírót az Egyesült Államokban az alkotmánybíróság szerepét betöltő szövetségi legfelsőbb bíróság új tagjának, miután a 81 éves Anthony Kennedy bejelentette a visszavonulását.

Az 53 éves Kavanaugh szenátusi meghallgatása csupán szeptemberben kezdődött meg, de a washingtoni politikai élet már Donald Trump bejelentése után megbolydult.

A szenátus igazságügyi bizottságában – amelynek igenlő állásfoglalása kell ahhoz, hogy a testület egésze szavazhasson a jelölt elfogadásáról vagy elutasításáról – a meghallgatás heves és szenvedélyes volt. Dianne Feinstein demokrata párti szenátor a bizottságban egy levelet mutatott be, amelyben Christine Blasey Ford kaliforniai pszichológus azt állította, hogy 1982-ben egy diákbulin Kavanaugh szexuálisan zaklatta őt. A főbírójelölt tagadta a vádat, melyről a szenátusi bizottság Fordot és Kavanaugh-t is meghallgatta. 

A demokrata párti törvényhozók kérésére a Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) kibővítette vizsgálódását.

Donald Trump elnök mindvégig kiállt jelöltje mellett.

A szenátorok csütörtökön megkapták az FBI vizsgálódásainak összefoglaló jelentését. Bár ez a dokumentum nem nyilvános, kiszivárgott az a megállapítása, hogy a Kavanaugh ellen felhozott vádak nem bizonyíthatóak. A szenátus ügyrendi szavazáson úgy döntött, hogy lezárja a vitát, és ma a szenátus egésze megtartja a végszavazást a jelöltről. 

Elemzők szerint csaknem biztosra vehető, hogy Brett Kavanaugh jelöltségét megszavazzák. Az úgynevezett ingadozó szenátorok közül a maine-i republikánus Susan Collins pénteken hosszas beszédben érvelt amellett, hogy miért szavazza meg Kavanaugh-t. S bár Lisa Murkowski alaszkai republikánus közölte, hogy nemmel voksol, két demokrata párti szenátor is azt jelezte, hogy a republikánusokkal együtt megszavazza a jelöltet.