Fotó: MTI (archív, szerk.)
Hirdetés

A francia államfő elismerően szólt Theresa Maynek a Brexit folyamatával kapcsolatos „bátor munkájáról”, amelyet hazája érdekében végzett.

Macron kijelentette, Párizs kész folytatni az együttműködést May utódjával minden, a két országot, illetve az európai ügyeket érintő kérdésben. „Kapcsolatunk az Egyesült Királysággal minden téren rendkívül fontos” – hangsúlyozta.

Úgy vélte, egyelőre túl korai lenne feltételezésekbe bocsátkozni May döntésének következményeiről, és megismételte, hogy az unió számára a legfontosabb továbbra is a szervezet zavartalan működése, ezért Londonnak minél előbb világossá kell tennie a Brexittel kapcsolatos elképzeléseit. Emlékeztetett arra is, hogy ha az EU és az Egyesült Királyság között októberig nem születik olyan megegyezés, amelyet a brit parlament is elfogad, az ország rendezetlenül hagyja el az uniót.

„Mindez arra is figyelmeztet minket, hogy fontos döntések idején az elutasító szavazatok, amelyek nem kínálnak semmilyen más alternatívát, egyszerűen zsákutcát jelentenek” – tette hozzá az elnök a most zajló európai parlamenti választásokra is utalva.

A Brexit feltételrendszerét rögzítő, az EU-val novemberben elért megállapodást a londoni alsóház eddig háromszor elvetette.

A brit miniszterelnök pénteken jelentette be lemondását, közölve, hogy június 7-én távozik a kormányzó Konzervatív Párt éléről. Ez miniszterelnöki megbízatásának végét is jelenti, de ügyvezető minőségben utóda megválasztásáig ellátja a kormányfői feladatokat. Beszédében a politikus mély sajnálatát fejezte ki amiatt, hogy nem sikerült elfogadtatnia a parlamenttel a Brexit feltételrendszerét rögzítő megállapodást.