Giuseppe Conte olasz miniszterelnök és Emmanuel Macron francia államfő európai elosztó központok létrehozását javasolja az Európába igyekvő migránsok származási országaiban a migrációs hullám szabályozására.

Fotó: MTI/EPA/Christophe Petit Tesson

Fotó: MTI/EPA/Christophe Petit Tesson

„Európai központokat kell létrehoznunk a származási országokban, mielőtt a migránsok nekiindulnak a Földközi-tengernek” – mondta pénteken az olasz kormányfő a francia elnökkel elköltött munkaebédjüket követően tartott közös sajtótájékoztatójukon Párizsban.

Emmanuel Macron megerősítette, hogy szerinte is „a túlsó parton kellene a menekültügyi feladatokkal foglalkozó hivatalainknak” a feladatukat megkezdeniük.

Az olasz miniszterelnök párizsi látogatását éles diplomáciai vita előzte meg Párizs és Róma között a menekültügyi kérdésben, miután Olaszország vasárnap megtagadta a francia Sos Mediterranée és az Orvosok határok nélkül (MSF) civil szervezetek által működtetett, 629 bevándorlót szállító Aquarius mentőhajó kikötését, de Málta sem fogadta a hajót. Miután az olasz kormány döntését a francia elnöki hivatal közleménye cinikusnak és felelőtlennek nevezte, a római külügyminisztériumba bekérették Franciaország olaszországi nagykövetét, s az olasz miniszterelnök a párizsi látogatás lemondását is fontolgatta sajtóhírek szerint. 

Emmanuel Macron baráti hangulatúnak nevezte az új olasz miniszterelnökkel folytatott megbeszélését tíz nappal au Európai Tanács brüsszeli ülése előtt, amelynek két fő témája a menekültügyi reform és az eurózóna reformja volt. 

„Egy kissé lármás napokon vagyunk túl, de tökéletes az egyetértés közöttünk” – mondta az olasz miniszterelnök. „Az a tény, hogy itt vagyok, egyértelmű válasz” – tette hozzá.

„Új lapot kell kezdeni” a bevándorlás kérdésben – hangsúlyozta Giuseppe Conte, aki szerint a származási országokban azért kell európai központokat létrehozni, hogy „a menekültügyi kérelem folyamata felgyorsuljon”. 

„Meg kell akadályozni a halálutakat” – hangsúlyozta az olasz kormányfő az Európa felé lélekvesztőkön elinduló menedékkérők hajótöréseire utalva. Emmanuel Macron jelezte, hogy támogatja „a Földközi-tenger jobb biztosítására a közös akciók megerősítését”. 

A francia elnök szerint a migrációs helyzet európai választ igényel, de „a jelenlegi európai válasz nem megfelelő”, ezért menekültügyi reformra van szükség Európában. 

Emmanuel Macron úgy vélte, hogy az elmúlt években nem mutatkozott európai szolidaritás Olaszországgal szemben, amely az észak-afrikai migránsok elsőszámú európai fogadó országa.

A európai menekültügyi reformhoz Macron szerint a származási és a tranzit országokkal való jobb együttműködés mellett az európai külső határok és a belső szolidaritás megerősítésére van szükség. 

A francia elnök üdvözölte, hogy „megvan a szándék a diplomáciai párbeszéd megújítására Magyarországgal és más országokkal”. 

„Ez a párbeszéd gyümölcsöző lehet, ha sikerül meggyőznünk olyan országokat, mint Magyarország, hogy több szolidaritást tanúsítson ebben a kérdésben, ez nagyon jó hír” – fogalmazott a francia elnök.

A két ország vezetője a dublini rendszer újraalapítását is szükségesnek tartja, amely a menekültügyi eljárás lefolytatását annak az országnak írja elő, ahol a menedékkérő belépését regisztrálták az Európai Unióban.

Az első belépési ország koncepcióját felül kell vizsgálni, az európai határ koncepcióját meg kell erősítenünk, senki Európában nem gondolhatja, hogy moshatja kezeit a migrációs kérdésben„ – fogalmazott az olasz kormányfő. 

”A jelenlegi rendszer nem működik, a kvótaalapú szolidaritási rendszerek nem szolgálnak kielégítő megoldásokkal„ – mondta a francia elnök. 

Emmanuel Macron arra is emlékeztetett, hogy a dublini rendszer nemcsak a frontországoknak nem kedvez, hanem Franciaországnak sem, ahol a schengeni övezet más országaiban elutasított menedékkérők újra megpróbálkoznak menekültstátuszt kérni. Franciaországban idén eddig 26 ezer menedékkérelmet nyújtottak be, míg Olaszországban csak 18 ezret, tavaly pedig Franciaországban 100 ezer, Olaszországban 129 ezer menedékkérelmet regisztráltak.

”Franciaországnak Olaszországhoz hasonlóan kezelnie kell a migrációs válságot, ezért együtt kell válaszokat találnunk„ – mondta a francia elnök.