„Annyira szomorúak vagyunk” – nyitja a Twitteren közzétett üzenetét anyanyelvén a francia államfő, majd rögtön angolra vált, és tudatja, hogy a francia nép nagy szomorúsággal értesült őfelsége II. Erzsébet haláláról. „Bölcsessége és együttérző képessége segített mindannyiunknak átvészelni az elmúlt hét évtized történelmi hullámhegyeit és hullámvölgyeit” – mondta Macron.

Hirdetés

A francia elnök szerint II. Erzsébet már fiatalon erőt és bátorságot mutatott; a háború által érintett élet bátorságát, majd később az ahhoz kellő bátorságot, hogy az egyik évszázad után a következőben is megőrizze a szabadság és az állhatatosság értékeit.

Ritkán hallatott, de erőteljes szavai, megingathatatlan méltósága az Egyesült Királyság örök jelképévé tették – szögezte le a francia elnök, aki felidézte, hogy II. Erzsébet beszélte a francia nyelvet, rajongott a francia kultúráért, és „megérintette a franciák szívét”.

„Nagyszerű államfőt és nagyon közeli szövetségest tisztelhettem benne, aki egyedi módon elhivatott volt a népe iránt” – hangoztatta a francia elnök. „Önöknek ő az Önök királynője volt. Számunkra ő volt a királynő. És mindannyiunk számára örökre velünk marad” – mondta Macron.

Korábban írtuk

Emlékezni fogunk és megőrizzük azokat az értékeket, amelyeket sosem szűnt megtestesíteni és hirdetni; a demokrácia és a szabadság erkölcsi erejét – tette hozzá Macron.

Végezetül részvétét fejezte ki III. Károly királynak, a királyi családnak és a brit népnek. „Önökkel vagyunk” – zárta üzenetét immár franciául Emmanuel Macron.