Marine Le Pen, a francia radikális jobboldali Nemzeti Tömörülés (korábbi Nemzeti Front) elnöke szerint Emmanuel Macron francia államfő az Európai Unió végét vizionálta az uniós állam- és kormányfők csütörtökön véget ért salzburgi informális csúcstalálkozóját követő sajtótájékoztatóján.

Fotó: MTI/AP/Matthias Schrader (szerk.)

„Azok az országok, amelyek nem akarnak több Frontexet vagy szolidaritást, ki fognak lépni a schengeni övezetből. Azok az országok, amelyek nem akarnak több Európát, nem fognak többet a strukturális alapokból részesülni (…) Európa nem egy étlap, hanem egy politikai projekt” – fogalmazott Emmanuel Macron a jövő májusi európai parlamenti választások előtti kampányról szólva Salzburgban. „Jövő tavasszal muszáj lesz erről a témáról őszintén beszélnünk” – tette hozzá.

„Emmanuel Macron ezzel a nyilatkozattal bejelentette az Európai Unió végét. Éljen a Nemzetek és a Szabadságok Európája!” – írta a Twitterren csütörtök este Marine Le Pen.

A francia elnök nevek említése nélkül elítélte „azokat, akik azt magyarázzák: szeretem Európát, amikor lehetővé teszi a hazám virágzását, amikor lehetővé teszi, hogy a munkavállalóim elmenjenek többet keresni a szomszédos országokba. De nálam ne legyen egyetlen migráns sem, egyetlen menekült sem!”.  

Emmanuel Macron úgy látja, hogy „a válság, amelyet Európa átélt az elmúlt tíz évben egy olyan egzisztenciális válság”, amelynek tétje, hogy az Európai Unió „képes-e az alapítóatyák által képviselt politikai projektet, amelynek lényege a nemzeti érdekek összehangolása valami nagyobb létrehozására, továbbra is érvényesíteni”. 

„Ez egy történelmi harc, ez a választás más lesz, mint a többi” – mondta a francia elnök a 2019-es EP-választásokról.