Emmanuel Macron egy európai szintű adó létrehozását javasolta a pénzügyi tranzakciókra, aminek teljes bevételét a az oktatásra, az egészségügyre és az energetikai átmenetre épülő fejlesztési politikára fordítaná.


Fotó: ShutterStock.com, illusztráció

„Két országban létezik Európában pénzügyi tranzakciós adó, Franciaországban és Nagy-Britanniában. Tegyük azt általánossá mindannyian Európában a fejlesztések támogatására! – mondta a francia államfő az Európai Unió újraalapítását célzó elképzeléseinek bemutatásakor a párizsi Sorbonne egyetemen. 
    
Európa jelenlegi formájában ”túl gyenge, túl lassú, nem elég hatékony„, ezért újra kell alapítani, hogy a ”kor nagy kihívásaival„ szemben képes legyen fellépni.
    
”Hagytuk, hogy a kétkedés teret nyerjen. Hagytuk, hogy elterjedjen Európában azt a gondolat, hogy Európa egy tehetetlen bürokrácia. Nem tettünk javaslatokat (…) Pedig Brüsszel mi vagyunk minden pillanatban„ – ismerte el a francia államfő. ”Nem fogok semmit se meghagyni azoknak, akik a megosztást és a nemzeti befelé fordulást képviselik„ – tette hozzá.

Szerinte az eurózónának saját költségvetésre és pénzügyminiszterre van szüksége, és ez kulcsfontosságú a közös valutát használó övezet stabilitásának biztosításához, valamint ahhoz, hogy átvészeljék a gazdasági sokkhatásokat.

Az Európai Unió újraalapítását célzó elképzeléseinek bemutatásakor úgy fogalmazott, nincs olyan mechanizmus, ”amely varázsütésre megoldja az összes bajunkat„. Hangsúlyozta, hogy csökkenteni kell a munkanélküliséget, amely minden ötödik európai fiatalt érint. Hozzátette, az euróövezettel kapcsolatos javaslatai nem arra irányulnak, ”hogy megoldják egyik vagy másik ország költségvetési problémáit„.

(MTI)