Az Európai Uniónak stratégiai partnerségre kell törekednie Törökországgal, a többi között védelmi kérdésekben is, s korszerűsítenie kell a hidegháborút követően kialakított kapcsolatait Oroszországgal – jelentette ki csütörtökön Emmanuel Macron francia államfő Helsinkiben Sauli Niinistö finn elnökkel közös sajtótájékoztatóján.

Fotó: MTI/EPA (archív, illusztráció)

A mi érdekeinket szolgálja, hogy az EU stratégiai viszonyt alakítson ki Törökországgal és Oroszországgal, ami stabilitást teremt, s ez hosszú távon kiszámíthatóvá és erősebbé teszi a viszonyt az Európai Unióval – hangsúlyozta a francia államfő, aki hangsúlyozta, hogy Moszkva és Brüsszel kapcsolatait korszerűsíteni kell. 

Mint mondta, a régi megszokások „hibákhoz és félreértésekhez vezettek az utóbbi két évtizedben”. Hozzáfűzte: ez olyasmi, amiről májusban tárgyalt orosz hivatali partnerével, Vlagyimir Putyinnal Szentpéterváron.

„Úgy vélem, az olyan kérdésekben, mint a kiberbiztonság, a védelem, vagy a stratégiai viszonyok, elképzelhető az új kapcsolatok körvonalazódása Oroszország és az Európai Unió között, ami összeegyeztethető azzal az iránnyal, amely felé Európa most is halad” – emelte ki Macron.

„Érdekünkben áll a teljes régió stabilitása” – tette hozzá.

Macron arról is beszélt, szeretné, ha Svédország és Norvégia is csatlakozna a francia biztonsági kezdeményezéshez. Finnország a múlt héten jelezte belépési szándékát, míg korábban kilenc európai ország csatlakozott.

Niinistö kijelentette: „Európa kezd több felelősséget érezni biztonságáért”. Hozzáfűzte: „Ha hirdetni szeretnénk a számunkra fontos értékeket, úgy erősnek kell látszanunk”.

Macron szerint Franciaország és Finnország „kisebb nézeteltérések” ellenére azonos állásponton van biztonsági kérdésekben.

A francia elnök beszédében hangsúlyozta: „át kell gondloni az európai biztonságpolitikai felépítményt”. Macron mindemellett megjegyezte, hogy a „NATO továbbra is fontos szövetség marad”.

Macron azt szeretné, ha Európa felelősséget vállalna saját védelméért, hogy nem támaszkodna  túlzottan az Egyesült Államokra.