Fotó: MTI/EPA/Pool/Eva Plevier
Fotó: MTI/EPA/Pool/Eva Plevier, archív, illusztráció
Hirdetés

A szakértőt azzal kapcsolatban kérdezték, hogy harminc éve a leghosszabb sztrájkká vált csütörtökre Franciaországban a közlekedési dolgozók munkabeszüntetéses tiltakozása a kormány nyugdíjreformtervei ellen.

Szűcs Anita azt mondta: a sztrájkolók ugyan kitartanak, de a sztrájkmozgalomnak nem sikerült megbénítania Franciaországot, a tiltakozók nem tudták sarokba szorítani a kormányzatot. A sztrájk lassan kifullad – tette hozzá -, támogatottsága 70 százalékról 50 százalékra csökkent, egyre kevesebben vesznek részt benne, és a sztrájkolók nem tudták megmozdítani a magánszektort.

Január 7-én lesz egyeztetés a kormány és a tüntetők között, és Emmanuel Macron várhatóan engedményeket tesz a tüntetőknek – mondta a szakértő.

Márciusban lesznek az önkormányzati, szeptemberben pedig a szenátusi választások, az elnöknek pedig fontos, hogy elmondhassa, 2017-es ígéretének megfelelően – elődeitől eltérően – végig tudta vinni a nyugdíjrendszer megváltoztatását – tette hozzá Szűcs Anita. A francia államfő szerinte politikailag győztesen kerül ki a helyzetből, hiába enged majd sokat a tüntetőknek.

Szólt arról is, hogy Franciaországban nyugat-európai viszonylatban a termékenységi ráta magas, ugyanakkor a nyugdíjkiadások a költségvetés legnagyobb tételének számítanak, miközben a költségvetés kiadási oldala még mindig nagyobb, mint a bevételi, a növekedésből pedig nem tudják egyensúlyba hozni a költségvetést, ezért fontos az államfőnek, hogy végigvigye a nyugdíjreformot.