Emmanuel Macron újságíróknak Dániában azt nyilatkozta, Magyarország és Olaszország jól teszi, ha „fenyegetésként tekint„ rá, miután Orbán Viktor és Matteo Salvini közös ellenségként jellemezték, és őt okolták Európa migrációs problémáiért. 

Fotó: MTI (archív, illusztráció)

A francia elnök a magyar miniszterelnök és az olasz belügyminiszter keddi, milánói találkozóján elhangzottakra reagálva úgy fogalmazott, hogy „sosem fogja engedni a nacionalisták és a gyűlöletkeltők térnyerését”. Ezért „helyesen teszik, ha bennem keresik a fő ellenfelüket” – tette hozzá.

A Politico által „szélsőjobboldalinak” titulált Liga vezetője, Matteo Salvini azért neheztel Macronra, mert nem segít Rómának kezelni az olasz partokra érkező bevándorlók jelentette nyomást.

Mindeközben Orbán Viktor szerint Macron – aki egy középutas összefogást hozna létre a jövő évi EP-választásra – a migrációt támogató európai erők vezetője és ugyanúgy fel akarja robbantani az Európai Néppártot, ahogy tette azt a francia pártrendszerrel – emlékeztet a magyar miniszterelnök által kedden elmondottakra a Politico.