Fotó: ShutterStock.com (szerk.)
Hirdetés

A két elnök a telefonbeszélgetés során egyetértett abban is, hogy Párizs és Moszkva folytatja a normandiai formátumú négyfős diplomáciai párbeszédet a feszültség enyhítése érdekében.

A francia elnöki hivatal tájékoztatása szerint „Putyin elnök kijelentette, hogy semmilyen támadó szándéka sincs, világosan kifejtette, hogy nem szeretne konfrontációt, folytatni szeretné a párbeszédet, és különösen fontosnak tartja a Minszki megállapodás végrehajtásának folytatását”.

Az Elysée-palota (a francia elnöki hivatal) által kiadott közlemény szerint Emmanuel Macron arra kérte az orosz elnököt, hogy tartsa tiszteletben szomszédjai szuverenitását. Moszkva biztonsági garanciákat igénylő javaslatára utalva Vlagyimir Putyin kifejtette: „az Egyesült Államok és a NATO a válaszaiban nem vette figyelembe Oroszország alapvető fontosságú aggodalmait”. Az orosz államfő fontosnak tartotta azt is kifejteni, hogy „a kulcskérdésről nem vettek tudomást, arról, hogy az Egyesült Államok és szövetségesei hogyan akarják megvalósítani azt az elvet, miszerint senkinek nem szabad erőszakkal biztosítania a saját biztonságát más országok kárára”.

A telefonbeszélgetés – az Elysée-palota szerint – több mint egy órán keresztül tartott.

Korábban írtuk