Az Európai Unió és Nagy-Britannia között létrejött, az unióból történő brit kiválás (Brexit) feltételeiről szóló megállapodás a legjobb, amelyet el lehetett érni – hangsúlyozta a Theresa May brit kormányfővel pénteken folytatott telefonbeszélgetése során Emmanuel Macron francia elnök a párizsi elnöki hivatal szerint.

Fotó: shutterstock.com, archív

„Az elnök újból megerősítette támogatását a november 25-én elért megállapodás iránt, amely a lehető legjobb egyezmény minden fél számára” – közölte a Reuters hírügynökséggel az Élysée-palota egy meg nem nevezett illetékese.

Maga May is hasonlóan vélekedett az egyezménnyel kapcsolatosan a november 25-ei rendkívüli brüsszeli EU-csúcs után, amelyen a megállapodás született. „Ez a lehető legjobb megállapodás, az egyetlen lehetséges megállapodás” – fogalmazott akkor sajtótájékoztatóján a brit kormányfő.

A kilépési megállapodásról a londoni alsóháznak az eredeti menetrend alapján december 11-én kellett volna szavaznia, de Theresa May miniszterelnök az azt megelőző nap január harmadik hetére halasztotta a voksolást, mert reménytelennek tűnt a Brexit-egyezmény elfogadtatása a súlyos nézeteltérések miatt az Írország és az Észak-Írország közötti határellenőrzés visszaállításának elkerülésére szolgáló megoldással kapcsolatosan.

Amennyiben az egyezményt – a dolgok jelenlegi állása szerint – továbbra is elutasítja a törvényhozás, március 29-én Nagy-Britannia szabályozatlan kiválásával kell számolni. Az Egyesült Királyság és az Európai Unió közötti kereskedelemre és személyforgalomra vonatkozó több ezer szabály válik így egy csapásra hatálytalanná, ami miatt vissza kell állítani a határellenőrzéseket.

A kormányzó Konzervatív Párt tagságának jelentős, 59 százalékos többsége általánosságban is elutasítja a kilépési feltételrendszert rögzítő megállapodást, és csak 38 százaléka támogatja azt.

A megállapodásról nem a tagság, hanem az alsóház szavaz várhatóan január 15-én, ám a jelenlegi állapot szerint a parlamentben sincs sok esély az egyezmény elfogadtatására, elsősorban a konzervatív frakció keményvonalas Brexit-táborának ellenállása miatt.

E frakciócsoport azt a tartalékmegoldást ellenzi a leghevesebben, amely az ír-északír határon hosszú évek óta nem létező fizikai ellenőrzés visszaállításának elkerülését szolgálná. E mechanizmus alapján az Egyesült Királyság és az EU vámuniós viszonyrendszerben maradna, ha nem sikerülne időben olyan szabadkereskedelmi megállapodást kidolgozni, amely a határellenőrzés felújítását feleslegessé tenné.

A keményvonalas tory Brexit-tábor szerint e mechanizmus alapján az Egyesült Királyság meghatározatlan időre „beleragadhat” egy vámuniós mechanizmusba az EU-val, úgy, hogy nem tud más országokkal saját kereskedelmi egyezményeket kötni.