„Meg fogjuk oldani a gázcsatlakozásokat, hogy gázt tudjuk szállítani Németországba, amennyiben szükség lesz szolidaritásra, Németország pedig még több elektromos áramot fog termelni és nekünk szolgáltatni a csúcsidőkben” – mondta hivatalában tartott sajtótájékoztatóján Emmanuel Macron, miután videókonferencia-megbeszélést folytatott Olaf Scholz német kancellárral.

Hirdetés

„Németországnak szüksége van a gázunkra, nekünk pedig szükségünk van az Európa más országaiban megtermelt áramra, különösen Németországból” – hívta fel a figyelmet a francia elnök, emlékeztetve arra, hogy a francia atomreaktorok fele jelenleg karbantartás miatt nem működik.

Franciaország lakossági energiaellátásának a 70 százalékát biztosítja atomenergiából, 16 százalékát földgázból. Ez utóbbinak mintegy 17 százaléka érkezett 2020-ban Oroszországból, de azóta ezt az arányt 9 százalékra csökkentette a kormány, a tél folyamán más forrásokból folytatják a földgáz beszerzését.

A francia elnök jelezte: támogatja a közös európai gázvásárlást azért, hogy olcsóbban jussanak földgázhoz az európai országok, valamint a vezetéken érkező orosz gáz árának maximalizálása mellett is állást foglalt.

„Támogatjuk a közös gázvásárlás gyakorlatát, amely lehetővé tenné Európának, hogy csoportosan vásárolva olcsóbban tegye azt” – mondta Emmanuel Macron. „Amennyiben az Európai Bizottság úgy dönt, hogy maximalizálja az Oroszországtól vezetéken vásárolt gáz árát, Franciaország támogatni fogja az intézkedést” – tette hozzá.

Emmanuel Macron emlékeztetett arra, hogy Franciaországban sikerült elkerülni a lakossági energiaárak jelentősebb emelkedését. „Franciaország az egyik olyan európai ország, amely a legjobban megvédte a háztartásokat, valamint a kis- és középvállalatokat. Számos ország most hoz a miénkhez hasonló intézkedéseket” – hangsúlyozta.

A francia gazdasági tárca pénteken közzétett adatai szerint az energiaárak korlátozására az állam az elmúlt egy évben 24 milliárd eurót költött, ebből 16,5 milliárdot a lakossági energiaárak befagyasztására, és 7,5 milliárd eurót az üzemanyagárakra nyújtott kedvezményre.

Az államfő a franciák egyéni felelősségére is felhívta a figyelmet az energiatakarékosság terén. Úgy vélte, hogy „az a legjobb energia, amelyet nem fogyasztunk el”. Megerősítette, hogy a kormány célja a jelenlegi fogyasztás 10 százalékos csökkentése. Ehhez azt ajánlotta, hogy melegben kevesebb légkondicionálást használjanak a franciák, a téli fűtéshez pedig 19 Celsius fok körül legyen az átlaghőmérséklet.

„Ezekkel az intézkedésekkel, elég spontán módon az ország elérheti a takarékossági céljait, és elkerülhetők lesznek a korlátozások” – vélte Emmanuel Macron. A francia elnök ugyanakkor úgy vélekedett, „nem egyértelmű”, hogy szükség lenne új gázvezetékre Franciaország és Spanyolország között.

Európában „szükségünk van több elektromos összekapcsolódásra. De nem vagyok arról meggyőződve, hogy szükség lenne több gázvezetékre, amelyeknek a következményei mindenekelőtt a környezetre és az ökoszisztémára nagyon jelentősek” – mondta Macron, aki jelezte, hogy a Franciaország és Spanyolország közötti áramvezetékek összekapcsolását támogatja. Emlékeztetett arra, hogy a két ország között meglévő két gázvezeték kapacitásainak csak alig 53 százalékát használta a két ország a tavalyi legjelentősebb csúcsidőben, februárban, ezért nem egy újabb gázvezeték építését tartja megoldásnak a francia elnök a jelenlegi energiaválságra.

Korábban írtuk