Fotó: MTI/EPA/Christophe Petit Tesson
Hirdetés

„Ez a háború Európában zajlik, (…) ami miatt még többet kell tennünk, és rövid és középtávon is le kell vonnunk a következtetéseket” – jelentette ki a francia elnök, mielőtt hivatalában munkaebéden fogadta Mark Rutte holland miniszterelnököt egy nappal az Európai Unió állam- és kormányfőinek március 10-én és 11-én esedékes informális találkozója előtt, amelynek témája Európa energetikai függetlenségének stratégiája és az európai védelmi politika lesz.

A találkozót az EU soros elnökeként Franciaország a versailles-i kastélyban rendezi.

Az informális csúcsot „rendkívül súlyos és tragikus körülmények között rendezzük meg, az Oroszország által Ukrajna elleni indított agresszió miatt” – hangsúlyozta Emmanuel Macron. „Az elmúlt két hétben az európai koordináció nagyon szoros volt, történelmi egységgel és gyorsasággal, szorosan együttműködve a NATO és a G7 országcsoport tagállamaival” – tette hozzá.

A holland miniszterelnök szerint a csúcstalálkozó „legfőbb üzenete az kell, hogy legyen, hogy az EU összezárt Oroszország durva és könyörtelen agressziójával szemben”. Ugyanakkor Mark Rutte arra is felhívta a figyelmet, hogy „új lap kezdődött a történelmünkben, és szorosabban kell együttműködnünk a NATO-ban és az Európai Unióban az országaink védelméhez”.

Korábban írtuk

A holland kormányfő üdvözölte Emmanuel Macron közvetlen kapcsolattartását orosz kollégájával, Vlagyimir Putyinnal annak érdekében, hogy „elérjük a feszültség csökkentését”.

Mark Rutte szerint nem lehetséges, hogy az EU leállítsa az orosz gáz és kőolaj importját, ahogy azt az Egyesült Államok tette.

„Nem az a cél, hogy az európaiak ugyanazt csinálják, mint az amerikaiak, akik nem függnek az orosz importtól az energiaellátásban” – mondta szerdán Gabriel Attal francia kormányszóvivő is a kormányülést követően.