Fotó: mti, archív, illusztráció, szerk.

Az európai parlamenti választások közeledtével növelte támogatottságát Emmanuel Macron francia elnök pártja, a Köztársaság lendületben (LREM), megelőzve a radikális jobboldali, bevándorlásellenes Marine Le Pen pártját, az egykori Nemzeti Frontból lett Nemzeti Tömörülést (RN) – derül ki egy szerdán közzétett közvélemény-kutatásból.

Fotó: ShutterStock.com (archív, illusztráció, szerk.)

Macron pártjának támogatottsága  öt százalékponttal nőtt egy hónap alatt. 

Az Ifop Fiducial intézetének felmérése szerint az RN-t gyengítené, ha lenne egy úgynevezett sárgamellényes lista, amelyre 7,5 százalék szavazna.

A tagjait tekintve többségében vidéki alsó-középosztálybeliekből álló sárgamellényes mozgalom november közepe óta tüntet a francia kormány szociális politikája ellen.

A „sárgamellényes lista” nélkül a választók 23 százaléka voksolna a LREM és a Demokratikus Mozgalom (MoDem)közös listájára, míg 21 százalék szavazna az RN listájára. Az úgynevezett sárgamellényes listával együtt a LREM-MoDem lista továbbra is az élen maradna 23 százalékkal, de Le Pen pártja 2,5 százalékpontot veszítene, a szavazók 18,5 százaléka voksolna így rá.

A felmérés szerint a Köztársaságiak jobbközép pártra legfeljebb 10 százalék szavazna (a „sárgamellényes listától” függetlenül), míg a szélsőbaloldali Lázadó Franciaország 7 százalékot kapna.

A felmérést január 8-án és 9-én végezték online, 1007, 18. életévét betöltött ember részvételével. A hibaszázalék 1,4 és 3,1 közötti.