„Elérkezett a választás órája, és a nagy választásokat a távolmaradás nem segíti. Ezért a józan észre és a köztársasági összefogásra szólítok fel” – fogalmazott az államfő a párizsi Orly repülőtéren, mielőtt Romániába indult az ukrajnai háború miatt, a NATO kötelékében ott állomásozó ötszáz francia katona meglátogatására.

Hirdetés

Emmanuel Macron jelezte, hogy stabil többségre van szüksége a nemzetgyűlésben ahhoz, hogy „a határokon belül és kívül is biztosítani tudja a rendet”.

„Semmi sem lenne rosszabb, mint francia rendetlenséget társítani a világban tapasztalható rendetlenséghez” – mondta az elnök, „erőt és határozottságot” kérve „a szabadság, egyenlőség, testvériség, szekularizáció” megtartásához.

„Meg kell védenünk az intézményeinket mindazokkal szemben, akik vitatják és gyengítik azokat” – tette hozzá, egyszerre üzenve az erősebb parlamentre építő VI. köztársaságot szorgalmazó baloldali összefogásnak, és a 19 százalékos támogatottsággal harmadik helyen végzett Nemzeti Tömörülésnek, a szuverenista jobboldali Marine Le Pen pártjának.

Korábban írtuk

„Ez a Trump-féle szkeccs a belső ellenséggel szembeni figyelmeztetésről egy korszak jelképe” – írta blogjában a beszédet követően a baloldali összefogást vezető Jean-Luc Mélenchon, aki szerint „Macron elsüllyed. Az urnákban. Kivéve a hatvan éven felüliek körében. A felmérésekben és a sajátjai feletti tekintélyét illetően a zászló félárbocon” – fogalmazott a baloldal vezetője.

Rekordalacsony, 47 százalékos részvétel mellett az elnöki koalíció alig 21 ezer szavazattal végzett az élen vasárnap a nemzetgyűlési választások első fordulójában a Jean-Luc Mélenchon által vezetett baloldali összefogás (NUPES) előtt. Mindkét szövetség 25 százalékos támogatottságot kapott.

A felmérések az eddigi kormánytöbbség győzelmét vetítik előre, de az csak a vasárnapi második fordulóban fog eldőlni, hogy az elnöki koalíció meg tudja-e tartani az abszolút többségét a parlament alsóházában, és Emmanuel Macron szabadon végre tudja-e hajtani a programját, vagy relatív többség mellett alkalmi szövetségesekre lesz szüksége a jobboldalról a kormányzáshoz.

A mandátumbecslések szerint a kormánypárt 222 és 295 közötti helyre számíthat az 577 fős nemzetgyűlésben, míg a baloldali összefogás (NUPES) 150-210 képviselőt küldhet a nemzetgyűlésbe. Az abszolút többséghez 289 szavazat szükséges.

Az ellenzéki pártok bírálták az államfőt, amiért néhány nappal a választások második fordulója előtt kampányolás helyett külföldi látogatásra utazott.