„Értem, hogy sokkolóak lehetnek a karikatúrák, de nem tudom elfogadni, hogy igazolják az erőszakot. A mi hivatásunk, hogy megvédjük a szabadságunkat és a jogainkat” – fogalmazott Macron a szombat délután sugárzott csaknem egyórás interjúban. Hozzátette: „Az én feladatom egyrészt megnyugtatni a kedélyeket, másrészt megvédeni a szólásszabadságot Franciaországban”.

Hirdetés

Emmanuel Macron jelezte, hogy „sajnálja az időnként politikai és vallási vezetők által okozott sok félreértést,”, amelyek szerinte a közel-keleti franciaellenes megmozdulások hátterében állnak.

Francia kormányzati források szerint az Al-Dzsazírának adott hosszú interjúban az elnök nyugodtan és békésen mutatta be a világlátását. Az volt a célja, hogy bebizonyítsa: „az iszlám szeparatizmusról mondott szavait kiforgatták, a karikatúrákról szóló gondolatait pedig karikaturisztikusan eltorzították”.

Először szólalt meg a kérdésben Macron, amióta franciaellenes felhívások jelentek meg a muzulmán világban, és számos helyen radikálisok tüntetéseken szólítottak fel a francia termékek bojkottjára azért, mert két héttel ezelőtt kiállt a szólásszabadság és a Mohamed-karikatúrák közlésének joga mellett, valamint jelezte, hogy megvédi országa értékeit és a vallás szabadságát a radikális iszlamista törekvésekkel szemben. A francia elnök ezt annak a történelemtanárnak a búcsúztatásán mondta, akit azért ölt meg egy csecsen iszlamista, mert megmutatta a karikatúrákat a szólásszabadságról tartott óráján.

Korábban írtuk

Macron inkább tisztázni szeretné a hazugságokat, hogy ne terjedjenek tovább, és elmagyarázza a francia köztársasági modell alapjait – jelezték előzetesen francia kormányzati források. Az interjúban az elnök azt is kiemelte, hogy a karikatúrákat nem a francia kormány, hanem szabad és független lapok tették közzé. Emlékeztetett arra, hogy karikatúrákat szoktak közölni politikusokról is, mindenekelőtt őróla, ami szerinte „teljesen természetes” Franciaországban.

„Ez nem jelenti azt, hogy én személyesen támogatok mindent, ami elhangzik vagy amit rajzolnak” – mondta Macron.

„Számos országban, ahol (a francia termékek) bojkottjára szólítanak fel, nincs szabad sajtó, ez azt jelenti, hogy nincs lehetőség karikatúrákra, nem csak Istenről vagy Mózesről, hanem az adott országok vezetőiről sem” – hívta fel a figyelmet.

Kifejtette továbbá, hogy a szekularizáció bonyolult fogalma számos félreértésre ad alkalmat. Elmondta, hogy annak lényege: „Franciaországban azt szeretnék, hogy vallásától függetlenül mindenki állampolgár legyen”.

„Ellentétben azzal, amit az elmúlt napokban hallottam, hazánknak nincsen baja egyetlen vallással sem, az iszlámmal sem” – hangsúlyozta.

Pénteken több tízezren tüntettek ismét Bangladesben és Pakisztánban azt követően, hogy az előző napi három áldozatot követelő nizzai merényletre válaszul Emmanuel Macron megerősíttette, hogy megvédi országa értékeit és a vallás szabadságát. Más közel-keleti országban is voltak kisebb megmozdulások, egyebek mellett az észak-afrikai országokban és Maliban.

Jean-Yves Le Drian francia külügyminiszter a nizzai terrortámadás másnapján elővigyázatosságra intett minden külföldön tartózkodó franciát, mert a „francia állampolgárok és érdekek mindenhol veszélyben vannak külföldön”.