Hirdetés

Macron szerint az ország szuverenitására nézve a legnagyobb veszélyt az Iszlám Állam dzsihadista szervezet maradék harcosai jelentik, illetve a külső beavatkozások az ország a belügyeibe. Párizs támogatja az iraki fegyveres erők maradéktalan rendbe tételét is – mondta Macron, utalva a jobbára Irán által támogatott síita milíciák jelenlétére.

Az államfő szerint Párizs ez irányú elkötelezettsége azért sem változik, mert miközben folyik a harc az Iszlám Állam ellen, a harcot olyan megállapodásokkal és előírásokkal összhangban kell megszervezni, amelyek tiszteletben tartják Irak szuverenitását. Macron az első nyugati vezető, aki Irakba látogatott al-Kádimi májusi beiktatása óta. Az al-Kádimi kinevezése előtti tízhetes kaotikus időszakban két kormányfője is volt Iraknak, előtte pedig hónapokig tartó, több száz halálos áldozatot követelő tüntetések zajlottak az országban. Eleinte a korrupció, a munkanélküliség és a közszolgáltatások hiánya ellen tüntetett a tömeg, később a 2003-as amerikai megszállás óta hatalmon lévő politikai elit teljes leváltását is követelte.

A nép elégedetlensége mellett Irak két legfőbb szövetségese, az Egyesült Államok és Irán közötti érdekellentétekkel is kénytelen megküzdeni. Francia tisztségviselők szerint Párizs attól tart, hogy a politikai bizonytalanságot, valamint a Washington és Teherán közötti rivalizálást kihasználva az Iszlám Állam újra erőre kap. Bár az egykoron Irak mintegy harmadát ellenőrző Iszlám Államot szinte teljesen felszámolták, a maradék szélsőségesek továbbra is hajtanak végre rajtaütéseket, robbantásokat, követnek el gyilkosságokat.

Korábban írtuk