A kormányon levő Szociáldemokrata Párt november elején választotta meg elnökének Magdalena Anderssont.

Hirdetés

„Ezért kézenfekvőnek tűnik, hogy a Szociáldemokrata Párt új elnökének jut elsőbbség a kormányalakításra” – mondta Andreas Norlén házelnök újságíróknak, aki megbízást adott a szociáldemokrata politikusnak, hogy puhatolja ki a többségi viszonyokat a svéd törvényhozásban.

Norlén már előzetesen egyeztetett a parlamenti pártok vezetőivel. Mint mondta, jövő kedden kell majd Anderssonnak jelentést tennie erőfeszítéseiről, amelyek sikere esetén akárkét nappal később szavazhatnának az új kabinetről.

Ahhoz, hogy a parlament elfogadja őt új kormányfőnek, Anderssonnak a szociáldemokraták minden partnerpártjának támogatását is el kellene nyernie. A parlamenti szavazás időpontját még nem jelölték ki. Andersson lehet majd Svédország első női kormányfője.

Korábban írtuk

Stefan Löfven hétéves kormányzás után augusztusban jelentette be, hogy novemberben lemond kormányfői és szociáldemokrata pártelnöki tisztségéről.

Előzőleg, június végén elveszítette a radikális jobboldali Svéd Demokraták által ellene benyújtott bizalmatlansági indítványt a parlamentben, július elején azonban újra őt választották meg miniszterelnökké, véget vetve ezzel a kormányválságnak, amely a lakásbérleti díjak szabályozásának tervbe vett reformja miatt alakult ki.

Svédországban a tervek szerint 2022. szeptember 11-én tartanak parlamenti választásokat.